Свет

НЕЗАПАМЋЕН ПОЖАР У ГРЧКОЈ! Српски туристи евакуисани са Родоса, ватра се неконтролисано шири

Грчко острво Родос је погођено великим пожарима, а међу туристима има и људи из Србије.

Како је објављено, две групе српских туриста су морале да се евакууишу из јужног дела острва, потврдио је директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (YУТА) Александар Сеничић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је истакао Сеничић позната туристичка дестинација имала је госте у хотелу који се налази у месту Киотари на југу острва.

Они су успешно евакуисани. Такође, 26 српских туриста који на Родосу бораве у аранжману друге агенције, евакуисано је из истог подручја.

„Њих 26 је евакуисано и на сигурном су. Један део туриста већ је у другим смештајима, у којима је било места. Један део је у заједничком смештају у једном хотелу у граду Родос и сада се планира повратак. Неки од гостију желе одмах назад, али већина жели да настави летовање“, објаснио је Сеничић.

Он је у претходној изјави за наш портал истакао да на Родосу тренутно има око 1.000 српских туриста и да се већи део њих налази у југоистичном делу, који није угрожен.

„Српски туристи нису угрожени јер је пожар у југоистичном делу острва, а наши су на крајњем северу, где је сам град Родос. То је доста далеко, има сигурно између 50 и 70 километара. Углавном су групе наших туриста у том делу острва.

Јуче је један чартер отишао, а један дошао нормално, тако да ми немамо информације да су српски туристи угрожени. Има их око 1.000. Чартери и даље функционишту, има и редовних линија, а има и индивидуалних гостију“, рекао је Сеничић.

Подсетимо, на грчком острву Родос већ пети дан букте пожари, који су сада довели до масовне евакације туриста из угрожених подручја.

Ватрогасци описују пожаре као најтеже с којима су се суочили. Острво се, наиме, још од уторка бори с пожарима потпомогнутим јаким ветром. Више од 3.500 људи евакуисано је копном и морем на сигурно. Према информацијама министарства за климатску кризу и цивилну заштиту у Грчкој, нема пријављених повреда.

Извор: Б92