Србија

НОВА ПОМОЋ ЗА МЛАДЕ И НЕЗАПОСЛЕНЕ: Држава даје и до 50.000 евра, ово су услови конкурса

Држава најавила конкурс којим даје од 3.000 евра, па чак до 50.000.

Држава је објавила јавни позив којим пружа подршку предузетницима, микро и малим привредним друштвима у развоју њихових пословања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова подршка је намењена особама и предузећима који су регистровани у Агенцији за привредне регистре најмање две године пре подношења захтева, односно у периоду од 2021. до 2023. године. Такође, оснивач и законски заступник тих предузећа треба да буду физичка лица старости до 35 година.

Програм подршке се финансира из буџета у износу од 300 милиона динара. Средства која се додељују су потпуно бесповратна и намењена су за почетнике у пословању и младе предузетнике. Преостали део инвестиција може бити финансиран путем кредита из Фонда за развој.

Подршка се односи на набавку опреме, алата и доставних возила, текуће одржавање пословног или производног простора, као и оперативне трошкове који чине до 20% укупних улагања. Финансијска подршка се састоји од комбинације бесповратних средстава државе у износу од 30% и повољних кредита Фонда за развој у износу од 70%.

Ако предузетници припадају јединицама локалне самоуправе које су разврстане у трећу или четврту групу развијености, тада се одобрава већи проценат бесповратних средстава државе и мањи проценат повољних кредита Фонда за развој.

Јавни позив је отворен све док износ тражених бесповратних средстава не премаши расположива средства за спровођење програма. Заинтересовани могу пронаћи све информације и потребну документацију на интернет страницама Министарства привреде (privreda.gov.rs) и Фонда за развој (fondzarazvoj.gov.rs), као и на порталу preduzetnistvo.gov.rs.

Извор: Srbija Danas