Свет

НУКЛЕАРНА КАТАСТРОФА? Руси евакуишу људе

Украјински званичници и обавештајци кажу да Русија планира да дигне у ваздух нуклеарну електрану, што би довело до катастрофе.

После разарања бране Каховка, Кијев страхује да Кремљ планира да организује експлозију у нуклеарној електрани Запорожје, највећој у Европи, која се налази у граду Енерходару.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према украјинским обавештајним службама, руским радницима је речено да напусте електрану до сутра.

„Постоји озбиљна претња. Русија је технички спремна да изазове локалну експлозију у фабрици, што би могло довести до испуштања опасних материја у ваздух“, рекао је украјински председник Володимир Зеленски шпанским новинарима у Кијеву током викенда. О свему томе разговарамо са нашим партнерима како бисмо разумели зашто Русија то ради“, додао је он.

Руси напуштају електрану?

Прошле недеље, док је Државна служба за ванредне ситуације Украјине изводила вежбе безбедности радиоактивности у региону Запорожја, украјинска војна обавештајна служба је известила да руски војни контингент, као и радници у нуклеарној електрани коју подржава Русија, постепено напуштају електрану.

„Међу првима који су напустили станицу била су три радника Росатома, који су руководили акцијама Руса“, ​​наводи се у саопштењу украјинске војне обавештајне службе.

Саветовано им је да оду до 5. јула.

„Особље које је преостало у станици добило је инструкције да окриве Украјину у случају било каквих ванредних ситуација“.

Марија Захарова, портпаролка руског министарства спољних послова, рекла је у саопштењу да чињеница да су украјински званичници извели радиоактивне безбедносне вежбе и поставили додатне уређаје за мерење радијације у неколико градова значи да „Кијев припрема операцију лажне заставе“.

Међутим, Захарова није пружила никакве доказе за своју тврдњу. Фабрика је тренутно под руском контролом.

Катастрофа?

Раније прошлог месеца, шеф украјинске обавештајне службе Кирило Буданов рекао је да је Русија спремна да направи технолошку катастрофу у нуклеарној електрани.

„Део који ће највероватније бити дигнут у ваздух био би вештачко језеро потребно за хлађење електране“, рекао је Буданов.

Према наводима ИАЕА, њени стручњаци су били у могућности да прегледају делове система за хлађење електране, укључујући неке делове периметра великог базена за хлађење, који и даље има стабилан ниво воде потребан за хлађење реактора. Стручњаци ИАЕА такође су редовно посећивали реакторске јединице и друга подручја око локације. ИАЕА је саопштила да и даље очекује приступ другим деловима локације, укључујући систем за хлађење.

Зеленски није одустао од својих тврдњи, рекавши да би Руси могли да разнесу фабрику у неком тренутку у будућности, чак и када се врати под контролу Украјине, користећи мине које се могу активирати на даљину.

Извор: Индекс