Србија

„Повуците полицију са СЕВЕРА и организујте ИЗБОРЕ иначе…“

Из Европске уније поручили су данас да је важно да се што пре распишу избори у четири општине на северу Косова, али и да Влада Косова настави са повлачењем полицијских снага из и око општинских зграда на северу, као и да су спремни да предузму мере у случају неуспеха деескалације, пише Газета експрес.

Заменик косовског премијера Бесник Бисљими, коме је поверен дијалог са Србијом, рекао је пре неколико дана да Косово не би требало да расписује нове изборе у четири северне општине док Европска унија не укине казнене мере. О овој Бисљимијевој изјави говорио је и Аљбин Курти на конференцији за новинаре у четвртак, када је истакао да је логично да се мере унапред укину, пре расписивања избора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Из Европске уније за Експрес су, међутим, поновили да је званични Брисел и даље забринут због тензија на северу Косова и подсетили да је ЕУ осудила насиље и да наставља да позива Косово и Србију на хитну деескалацију.

Овај портпарол је подсетио да су захтеви ЕУ за деескалацијом били за обе стране и наглашено је да је Брисел спреман да предузме мере у случају неуспеха деескалације.

– ЕУ је и даље забринута због тензија на северу Косова, осудила је насиље и наставља да позива на хитну деескалацију обе стране – истичу из ЕУ за приштински портал.

Када је реч о Косову, из ЕУ поручују да је од Косова затражено да делује у правцу смиривања тензија и да одмах обустави полицијске операције у и близу општинских објеката на северу Косова. Као и да градоначелници привремено обављају своје дужности у објектима ван општинских зграда.

ЕУ поздравља најаву Владе Косова о смањењу присуства полиције за 25 одсто, али наглашава да су „потребни даљи кораци“.

Из ЕУ наглашавају да се у четири северне општине морају што пре расписати превремени избори, како би се ставила тачка на актуелну кризу.

– Даље, да би се садашњој кризи стало у крај, ванредни избори морају бити расписани што је пре могуће у све четири општине и организовани на потпуно свеобухватан начин. То значи уз пуно и безусловно учешће Срба са Косова – додају из ЕУ.

На крају, из званичног Брисела поручују да је од суштинског значаја наставак дијалога који води ЕУ.

– Као што је важна и брза имплементација Споразума о путу нормализације односа и његовог анекса. То укључује и оснивање Заједнице општина са српском већином – поручују из ЕУ.

 

 

 

 

 

 

Извор: Косово Онлине/sd.rs