Свет

ПУТИН ПОСТАВИО СВОЈЕ УСЛОВЕ: „Нема више празних прича“

Испуњење руских захтева је услов за повратак договору о извозу жита, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

Русија је спремна да се одмах врати договору о извозу житарица из црноморских лука уколико се испуне сви претходно договорени услови за руско учешће у тој иницијативи и поврати „првобитна хуманитарна суштина“ договора, поручио је руски председник Владимир Путин на састанку са званичницима Владе Руске Федерације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, западне земље су у потпуности изокренуле суштину овог споразума, што је довело до генерисања профита за европске компаније и губитака за руске компаније и произвођаче, преноси ТАС.

„Русија је више пута продужавала споразум о житу, показујући чудесну издржљивост, стрпљење и толеранцију, али нико није хтео да испуни било какве обавезе према нашој земљи“, рекао је Путин и нагласио да је Русија морала да се носи са „ароганцијом и безобразлуком“ као и са „обећањима и празним причама“ Запада.

„Запад је учинио све што је могао да поремети договор, а сада западне земље практично лажу цео свет и тврде да је Русија наводно крива за нарушавање овог споразума“, рекао је руски председник.

Путин је истакао да је особље УН искрено настојало да се испуне све обавезе Запада, али да у томе није успело.

Према његовим речима, договор о житу довео је до директних губитака за руске пољопривреднике.

Путин је предочио да су се и руски произвођачи ђубрива такође суочили са сличним проблемом.

Извор: Танјуг

Ознаке