Србија

СТРАХОВИТО НЕВРЕМЕ СТИГЛО У СРБИЈУ: Олуја у Чачку обарала дрвеће, на удару Нови Сад и Београд, лије као из кабла

Фото: Твитер принтскрин

Јак ветар стигао је у Србију, а током јутарњих сати прво се на удару нашло подручје Чачка, где је због јаких удара дошло је до љуљање грађевинских кранова у центру града, а из корена је почупано неколико стабала.

Јако невреме јутрос је прво направило русвај у Чачку, а потом и на северу земље у Војводини. На удару се нашао Нови Сад, затим и ауто-пут ка Суботици преко ког је пало огромно дрво.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јак олујни ветар праћен пљусковима донео је током раног поподнева и невреме у Београд које је рушило дрвеће, а лило је ко из кабла…

Ветар са ударима и до 120 на сат

Широм Србије дува веома јак југозападни ветар, на западу Србије и на планинама са олујним ударима од 80 км/х, а на вишим планинама и у Подрињу и са орканским ударима од 120 км/х.

У кошавском подручју дува веома јак југоисточни ветар, у Поморављу, Подунављу, у Браничевском округу и у Банату са олујним ударима. Тренутно киша пада на Палићу, у Новом Саду и Сомбору. Веома ветровито је и у Београду, уз олујни ветар од 60 до 70 км/х.

Врло ветровито време широм Србије очекује се и у наредним сатима, повремено са олујним ударима, па се и даље препоручује огорман опрез како на отворено, тако и у саобраћају. Ветар са оваквим ударима може да изазове материјалну штету, али и да потенцијално опасан буде по људе.

Према прогнози метеоролога Ђорђа Ђурића, знатно свежије је у Бачкој због продора хладног фронта, али и у Неготинској Крајини, због ефекта кошаве. У овом часу веома изражен хладни фронт у склопу циклона са северозапада стригао је до северозапада Србије и на удару су већ Бачка и Срем, уз веома јаку и обилну кишу и пљускове, а има услова и за грмљавину и јаче непогоде, уз сам продор хладног фронта.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 192.RS (@192_rs)

Време у наредна 2 сата

У наредна два сата хладни фронт прећи ће преко целе северне и западне Србије и до 15 часова стићи и до централне Србије, а до 17 часова и до југа и истока Србије. Хладни фронт уз пролазнон јако наоблачење са кишом и обилним пљусковима прећи ће преко Београда око 13-14 часова.

На свом путу преко целе Србије хладни фронт доносиће веома обину кишу и јаке пљускове са грмљавином, локално и јаче грмљавинске олује, али ће знатно ослабљен и са мање падавина стићи до југоистока и истока Србије.

У већем делу Србије падавине ће донети 10 до 20 литара кише по квадртаном метру у краћем временском интервалу, локално у зонама интензивнијих пљускова и олуја и више. Ветар уз продор хладног фронта може бити и додатно јачи уз падавине, па се препоручује додатни опрез.

На свом путу хладни фронт донеће свежију ваздушну масу са северозапада, уз пад температуре, али ће и ветар бити у слабљењу, према крају дана и вечери у потпуном слабљењу. По продору хладног фронта очекује се пораст ваздушног притиска, што ће бити увод у стабилизацију времена. После подне у северозаапдним, а крајем дана и током вечери и у осталим пределима Србије очекује се потпуно разведравање, па ће вече у свим пределима бити угодно, ведро и без ветра.

Шта кажу Чачани

– Седели смо у кафићу на самом тргу када смо зачули како се ломи дрво јапанске шљиве посађено на самом шеталишту. Избегнута је трагедија на сву срећу, јер у моменту кад су гране падале није било пролазника. Сваког секунда мислили смо да ће и заљуљани кранови пасти на тло – каже за РИНУ Огњен В. из Чачка.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 192.RS (@192_rs)

РХМЗ издао упозорење

Републички хидрометеоролошки завод Србије издао је најаву на снажне ударе ветра олујне јачине у већем делу Србије.

– Током дана подручју Србије ветровито, са умереним и јаким југоисточним ветром који на подручју јужног Баната повремено може имати и ударе олујне јачине (преко 17 м/с, односно око 60-70 км/х). Наоблачење са кишом, пљусковима, јаким и олујним ветром, које је захватило север Бачке у наредна два сата ће се проширити на остатак Војводине и западну Србију – наводи се на у саопштењу РХМЗ.

У улици Миленка Никшића у овом граду, дошло је и до судара два путничка возила због снажног ветра који је наносио лишће на коловоз.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 192.RS (@192_rs)

Аутопут Суботица-Нови Сад блокиран је код Змајева, објављено је на Инстаграм страници 192.рс.

Како се може видети на видео снимку, аутопут је блокиран јер је дрво пало преко њега. У том подручју пада киша и дува јак ветар.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 192.RS (@192_rs)

Извор: Курир.рс/Блиц/Ало/Инстаграм 192