Србија

БУДИТЕ ОПРЕЗНИ! ИЗВРШИТЕЉИ МОГУ ДА ВАМ ЗАПЛЕНЕ СВУ ИМОВИНУ, а да притом ви никоме ништа НЕ ДУГУЈЕТЕ!

Јавни извршитељи могу да вам закључају и продају имовину. И то онда ако члана породице или пријатеља у невољи који не може да отплати дуг, пријавите да живи на вашој адреси. Исто се може десити и када не знате да је неко пријављен на вашој адреси.

Шта можете да урадите? Особу која је пријављена на вашој адреси не можете да одјавите, али можете да пасивизирате адресу. То подразумева означавање у евиденцији надлежног органа да грађанин не станује на адреси пријављеног пребивалишта или боравишта.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Пасивизирање адресе у конкретном случају значи да полиција дође на лице места, утврди да то лице о којем говоримо не живи на тој адреси. Њему се не одјављује пребивалиште нити боравиште, и и даље у личној карти стоји та адреса, али је уписан у евиденцији да фактички не живи на тој адреси. Доноси се решење, то решење се доставља и трећем лицу. Сада, на коју адресу се шаље, то је мало упитно – рекао је у „Јутро на Блиц“ Ненад Владић из удружења „За кров над главом“.

Када дође до пасивизирања адресе, грађанин треба у року од осам дана да пријави стварну адресу становања или да изјави жалбу.

– Закон тако прописује, јер на такво решење постоје право жалбе. Након истека до осам дана, ви такво решење можете користити и у извршном поступку, где бисте доказивали да су то ваше ствари, да ту ви живите, да је то ваш стан и тако даље – објашњава Владић.

Кључни проблем је доказивање да стан заиста припада вама.

– Морате да чувате некакве уговоре о куповини и тако даље, морате да доказујете шта је чије. Ја мислим да нас ова ситуација уопште ставља у прилику да смо јако неповерљиви једни према другима. Дошли смо у ситуацију да због постојања јавних извршитеља који делују на начин на који делују од 2011. године, да се сви плашимо једни других – сматра Владић.

Шта је пребивалиште, а шта боравиште

Пребивалиште је место у коме се грађанин настанио са намером да у њему стално живи и у коме се налази центар његових животних активности (професионалних, економских, културних…), а боравиште је место у коме грађанин привремено борави дуже од 90 дана.

– Сви грађани ове земље су дужни, према Закону о пребивалишту и боравишту грађана, пријавити и одјавити пребивалиште, а и боравиште. Али то не чине и немају последице, нажалост. Зато то и јесте данас велики проблем. За непријављивања пребивалишта или боравишта предвиђена новчана казна у износу од 10.000 до 50.000 динара. Али ево, из свог личног искуства никад нисам чуо да је ико био новчано кажњен за такав прекршај – каже Владић.

Извршитељи пописују, плене и продају ствари са оне адресе на којој је дужник пријављен

Пријатељ или члан породице замолили су вас да га пријавите на своју адресу. Међутим, он се налази у невољи и дугује новац, па извршитељи долазе, плене и продају вашу имовину. Иако многи не знају и не очекују овако нешто, извршитељи на то, од 2011. године имају законско право.

– Године 2011. године је уведена функција јавног извршитеља, који је у ствари приватни предузетник који је преузео тај део посла који је некада радио суд, у своје руке. Извршитељи под некаквим изговором ефикасности гледају да вам наплате дугове како било – објашњава Владић.

Лице које је пријављено на вашу адресу може имати одређена дуговања, па према томе извршитељи за принудну наплату дуговања долазе да попишу, заплене и продају ствари са оне адресе на коју је пријављено.

– Јавни извршитељ је дужан када је у питању, на пример, попис покретних ствари он мора да дође на адресу пребивалишта. Не може да дође тек тако негде, него долази преко пребивалишта. Имали смо ситуацију у пракси да извршеном дужнику буде продата једина непокретност. И на тој непокретности је имао пријављено пребивалиште. Након исељења, он остаје без јединог дома, а остало му је то пребивалиште на тој адреси. Он не може да пријави ново пребивалиште без нове адресе, а он нема где да пријави. Стижу му рачуни за Инфостан, за струју, за све остало, покрећу се извршења против дужника за рачуне које он је направио. И све му се шаље на ту адресу, а он не зна ништа о томе. И онда у тој ситуацији, на пример, новом власнику стана ће куцати јавни извршитељ и да њему одузима ствари иако дужник више нема везе са тим – испричао је Владић гостујући у „Јутро на Блиц“

Извор: Блиц