Свет

ПУТИНОВО УПОЗОРЕЊЕ: Шаље нуклеарне бомбардере

Владимир Путин је послао два суперсонична нуклеарна авиона бомбардера Бели лабуд Ту-160 у оквиру 12-часовне мисије ратне игре, уочи самита НАТО-а.

Два Ту-160 у мисији дугог домета прелетела су више од 5.600 миља пре него што су слетела у арктичку базу у најисточнијем граду у Европи након маратонског лета који је укључивао два допуњавања горива у авиону Ил-78, пише Дејли мејл.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тачна рута ратних летова није откривена, али су авиони редовно распоређени у Норвешком мору северно од Британије и Баренцовом мору.

Руски званичници су додали да су у вежбе укључени и далекометни стратешки ударни авиони из ваздушне базе Енгелс у Саратовској области, у европској Русији, и Амур, на Далеком истоку.

Ратне игре, које долазе као јасно упозорење НАТО-у усред редовне реторике Путиновог режима о употреби нуклеарних пројектила, укључивале су укупно више од десет ударних авиона Ту-160 и Ту-95МС и помоц́них авиона.

Очекује се да ће самит НАТО-а следеће недеље у Виљнусу реафирмисати западну подршку Кијеву и приближити Украјину пуном чланству у одбрамбеном савезу.

У летњо-тактичкој вежби је учествовало „више од 10 авиона Ту-160, Ту-95МС и Ил-78“, према речима генерал-потпуковника Сергеја Кобилаша, команданта руске далекометне авијације.

„Упркос извршавању борбених задатака током специјалне војне операције, све планиране активности борбене обуке се изводе у потпуности.“, каже генерал и додаје:

„Покренуте летно-тактичке вежбе авијацијских пукова формација далеког домета Енгелс и Амур“.

Авиони Ту-160 слетели су у арктичку авио-базу Советски код Воркуте – у руској републици Коми – после дугих летова.

„Два стратешких ракетних авиона Ту-95МС слетела је на аеродром Анадир у Чукотској аутономној области, а стратешки ракетоносни авиони Ту-160 су слетели на аеродром Советски у Републици Коми“, рекао је Кобилаш.

Ту-160 – НАТО извештајно име Блацкјацк – је руски суперсонични стратешки ракетни бомбардер са променљивим замахом крила, који датира из совјетске ере.

Првобитно је ушао у употребу 1987. године и највећи је и најтежи борбени авион на свету – и најбржи бомбардер у употреби.

Авиони Ту-95МС – познати као Медведи – једини су стратешки бомбардери на свету са елисним погоном.

Обе врсте авиона су коришћене за гађање Украјине конвенционалним пројектилима.

Летови су уследили док се Русија припрема да уведе нове моделе Белих лабудова из совјетског доба.

Први прототип модернизованог Ту-160М испоручен је пре седам месеци, а ове недеље је најављен почетак државних испитивања.

„Ту-160 је најважнији део руске нуклеарне тријаде, тако да је модернизација борбених возила и обнављање производње ових стратешких бомбардера наш приоритетни задатак“, рекао је блиски Путинов пријатељ Сергеј Чемезов, генерални директор Државне корпорације Ростец.

У међувремену, украјински председник Володимир Зеленски позвао је лидере НАТО-а да предузму конкретне кораке ка чланству Украјине на самиту следеће недеље, а подршку је током посете Прагу добио и од чешког председника, који је подржао настојања Кијева да се придружи алијанси.

Рекао је да је његовој земљи, ангажованој у 17. месецу рата против руских освајача, потребно много више од опште изјаве од више од 10 година да су врата НАТО-а само „отворена“.

Украјина тражи јасан показатељ од НАТО-а на самиту 11-12. јула у Виљнусу да може да се придружи војном савезу када се рат заврши.

Украјина жели да се придружи што је брже могуће, али чланице НАТО-а су подељене око тога колико брзо тај корак треба предузети. Неке земље чланице су опрезне у погледу потеза за које се плаше да би могли да доведу алијансу ближе активном рату са Русијом.

„Говоримо о јасном сигналу, неким конкретним стварима у правцу позива“, рекао је Зеленски на конференцији за новинаре заједно са чешким колегом Петром Павелом.

Зеленски је рекао да формулација усвојена на самиту НАТО-а 2008. није довољна, да ће врата војног савеза „остати отворена“ и да ће Украјина на крају постати чланица.

„Потребан нам је некакав сигнал, јасан“, рекао је он одговарајући на питања новинара.

„Да ће Украјина бити у алијанси. Не да су врата отворена – ово није довољно.“, наводи Зеленски.

Извор: Дејли мејл