Србија

РХМЗ ИЗДАО 3 УПОЗОРЕЊА! Невреме праћено крупним градом и олујним ветром стиже у ове делове Србије

У Србији ће данас бити променљиво облачно са дужим сунчаним интервалима и изнад већег дела земље суво, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод и издао три упозорења за наредне дане.

Упозорење за подручје западне и јужне Србије на временске непогоде за 23. јул

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Иако се у већем делу Србије данас очекује стабилизација времена, на западу и југу земље јаки изоловани грмљавински развоји после подне могу условити:

– крупан град (> 5 цм у пречнику) – краткотрајно олујни ветар и локално већу количину падавина (> 20 мм) за кратко време“, наводи се у упозорењу РХМЗ.

Друго упозорење односи се на високе температуре почетком следеће недеље за подручје Србије.

„Максимална температура у већини места у понедељак (24. јула) од 34 до 37°Ц, док ће у уторак у централној и јужној Србији бити још топлије – од 37 до 40°Ц“, наводи се на сајту РХМЗ.

Нагла промена времена

„У уторак (25. јула) крајем дана на северу, а у среду (26. јула) и у осталим крајевима нагла промена времена уз кишу, пљускове, грмљавину и пад температуре за око 15 степени. У зони грмљавинских развоја очекују се град, као и олујни ветар који краткотрајно може достизати и ударе орканске јачине (> 28 м/с)“, објављено је у трећем упозорењу.

Подсетимо, од средине дана у брдско-планинским пределима југозападне и јужне Србије очекује се краткотрајна киша и локални пљускови са грмљавином.

Дуваче слаб и умерен ветар, на истоку повремено и јак, северозападни. Најнижа температура че се кретати од 16 до 20 степени Целзијуса, а највиша дневна од 30 до 33 степена.

У Београду ће бити променљиво облачно са дужим сунчаним интервалима и суво. Дваће слаб и умерен ветар северозападни. Најнижа температура ће бити око 19 степени, а највиша дневна око 31 степена.

Време наредних дана

У понедељак сунчано и поново јака врућина. Поподне локални развојоблака који долазе са запада. Ветар слаб јужни и југозападни. Притисак око нормале и у паду. Минимална температура од 16°Ц до 22°Ц, а максимална од 34°Ц на северу до 38°Ц на југу Србије. Увече суво.

У уторак на југу Србије екстремна врућина и температура чак до 42°Ц, али ће на северу Војводине бити десетак степени нижа, мало изнад 30°Ц. Између уторка и среде треба очекивати јаче локалне пљускове и непогоде, а у среду следи освежење према данашњој прогнози.

Извор: Курир.рс