Србија

СТИЖЕ НОВА ПОМОЋ ДРЖАВЕ: Имате 12 дана да се пријавите

Све је спремно за исплату 10.000 динара нове помоћи за свако дете до 16 година. Још само остаје да се за нову подршку родитељи и пријаве. Имајући у виду да пријава почиње усред лета када су многи на одморима, порука је и да не заборавите да се пријавите.

Нову помоћ државе може да добије свако дете које је држављанин Србије, рођено 21. новембра 2006. године или после тог датума.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То значи да су законским предлогом обухваћена и деца која сада имају 16 година, а која прошле године нису испуњавала услове за помоћ младима од 16 до 29 година, јер су имала мање од 16 година.

Предлогом закона је дефинисано да право на уплату новчане помоћи у износу од 10.000 динара има мајка детета, али и отац, старатељ или хранитељ.

Кад је пријава и исплата за нову помоћ државе од 10.000 динара за децу

Пријава за ову врсту нове помоћи државе биће могућа од 20. августа до 20. септембра, електронски, преко портала Управе за трезор.

Исплата новчане помоћи почеће од 25. септембра.

Хранитељима детета за које се исплаћује новчана помоћ и примаоцима новчане социјалне помоћи, 10.000 динара за свако дете ће бити уплаћено без подношења пријаве.

Процедура за пријаву за нову помоћ државе од 10.000 динара за децу

Као и у случају ранијих пријава грађана за помоћи државе, пријава на порталу Управе за трезор ће бити веома једноставна и трајаће свега неколико минута.

Како је предвиђено, подносилац пријаве, односно мајка, ће уносити број личне карте, свој матични број, матични број за свако дете и назив банке у којој жели да јој буде уплаћен новац.

Додатно, самохрани отац треба, поред тих података, да поднесе дигитализовану копију правоснажне судске одлуке на основу које се види да сам обавља родитељско право.

Уколико је подносилац пријаве старатељ детета треба да поднесе и дигитализовану копију правоснажне одлуке органа старатељства којом се дете за које се исплаћује новчана помоћ ставља под старатељство, пише Блиц.

Држава је недавно обелоданила све детаље помоћи за раднике у јавном сектору, пензионере и најмлађе.

Извор: Блиц/Информер