Србија

СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ: Суперћелијске олује су само почетак! Чека нас нешто много горе

Фото: Јутјуб

Јако невреме захватило је поново подручје Војводине, али су се облаци повукли ка Румунији. Остаје на снази упозорење Републичког хидро-метеоролошког завода на високе температуре и наглу промену времена у ноћи између уторка и среде.

Таман када смо помислили да је готово, метеоролози су упозорили да би још једна суперћелијска олуја могла да нас задеси. Оне су само једна од последица климатских промена које неће стати.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– То значи да ће будуће олује које буду настајале наносити веће штете и већа разарања, имаћемо и потенцијалну појаву торнада, разорних ветрова, велике количине града. У том смислу треба да се навикавамо да ово постаје нека врста живота на овим просторима и у овим ситуацијама људи треба да буду опрезнији – рекао је климатолог, Владимир Ђурђевић.

Посебно опрезни треба да буду старији од 65 година и они који користе лекове. Њима се саветује да редовно узимају терапију и да се, уколико примете промене, одмах јаве лекару.

– Сведоци смо да уколико имате повишен крвни притисак, он је лети нижи на редовној терапији него што је случај зими. Људи се тада лоше осећају, брже се замарају и склони су неким већим компликацијама као што је инфаркт или шлог – рекао је кардиолог, Петар Оташевић.

Раздражљивост, нервоза и несаница такође могу бити последица нагле промене времена. Концентрација је слабија, а памћење лошије.

– Те климатске промене утичу на квалитет сна, а онда и на главобоље које људи описују да трају дуже у односу на претходни период. Сада се идентификују на нивоу промена и функционисања личности – рекла је психолог, Бојана Шлајмер.

У најбољем случају у наредних 30 година, температура Земље биће већа за један степен. Ако би се истог тренутка драстично смањила емисија гасова стаклене баште, планети би биле потребне стотине година да се опорави.

Извор: Курир.рс