Србија

СУПЕРЋЕЛИЈСКЕ ОЛУЈЕ ОПЕТ СТИЖУ У СРБИЈУ, ЗНА СЕ И КАД!

Средином августа поново нас чека топлотни талас, али и суперћелијске олује! Метеоролог Иван Ристић каже за Курир да ће око 15. августа опет стићи афрички антициклон и донети нам врели ваздух.

– Ако будемо на његовој периферији, као сада што је било у јулу, онда опет могу кренути те суперћелијске олује преко Италије, Словеније и Хрватске према нама. Тада можемо очекивати опет високе температуре, али и супећелијске олује – наводи Ристић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Каже да нас наредних дана очекује краћа стабилизација времена.

– Враћа се лето са све више сунца, уз постепени пораст температура. Најсвежије јутро биће данас са најнижом температуром од 10 до 15 степени, док ће максимална бити у интервалу од 28 до 30 степени. За предстојећи викенд биће претежно сунчано и топло са највишом дневном температуром од 29 до 34 степена. У недељу крајем дана на северу и западу земље наоблачење са пљусковима, кишом, грмљавином и појачаним северозападним ветром – рекао је Ристић.

Додаје да нас током следеће недеље очекује смена сунца и облака који ће доносити пљускове, кише, грмљавину, а понегде и непогоде праћене градом, више кише, али и ниже температуре у другој половини наредне недеље, када ће највиша дневна температура бити од 24 до 29 степени.

Током претходне две недеље кроз нашу земљу протутњале су три суперћелијске олује, у којима су трагично настрадале две особе и једно дете од 12 година.

Ванредна ситуација била је проглашена у седам градова и општина, и то у Новом Саду, Сремској Митровици, Шиду, Руми, Иригу, Сечњу и делу општине Пожега.

Сцене на улицама Србије које су ове олује правиле биле су застрашујуће, на моменте је изгледало као да је наступио смак света. Ветар је носио и ломио све пред собом, дрвеће је падало и оштетило многа возила, летели су кровови кућа, падали кранови…

Црни облаци, олујни ветар, јака киша, град у величини људског ока, тама и апокалиптичне сцене, све то видели смо током претходне три суперћелијске олује.

Стручњаци иначе прогнозирају да ћемо их у будућности имати много више, те да је једина заштита осигурање.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс

Ознаке