Свет

Украјинци почели масовно да се предају

Велика офанзива Оружаних снага Украјине није ишла по плану, није било могуће пробити руску одбрану, али су губици у људству и техници били веома велики. То утиче на морал украјинских трупа.

Војници Украјине су почели да се предају и то не само један или два, већ целе јединице. Ово је изјавио вршилац дужности гувернера Запорошке области Јевген Балицки.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пуковник Тимур Сиртланов, члан Сверуске организације „Официри Русије“, ветеран специјалних снага, говорио је о разлозима овако масовне предаје Украјинаца.

Неколико фактора је у игри, каже он.

„Прво, војна лица Оружаних снага Украјине која сада улазе у битку су углавном они људи који су практично ухваћени на улицама села и градова и насилно бачени на линију фронта. Ови људи заиста не желе да се боре, већ желе да живе мирно у нормалној земљи“, рекао је пуковник.

Тимур Сиртланов је сигуран да регрути одржавају контакт са рођацима и пријатељима, тако да знају колико се нових гробова појављује на гробљима њихове родне Украјине. Другим речима, пуковник је назвао украјинско војно особље топовским месом за кијевске власти.

Гледају на ратишту колико превозе мртвих а колико још њихове браће остаје да лежи на бојном пољу. Они виде шта се десило са онима који су отишли ​​пре њих и не желе да остану у земљи, рекао је официр.

Према Сиртланову, управо ови фактори утичу на одлуку украјинских јединица да се предају. Због тога што је контраофанзива запела, морално-психолошко стање је пало, а војници Оружаних снага Украјине не виде никакву перспективу него да се предају, закључио је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs