Свет

УКРАЈИНЦИ У СТРАХУ! Ни Американци нису способни за то – Запад објаснио шта се дешава у Украјини

Минска поља и недостатак потребног наоружања нису једини, па чак ни главни разлози неуспеха украјинске контраофанзиве.

Тако кажу западни аналитичари који су својим очима гледали битке. Зашто то није успело и како се Кијев нада да ће преокренути ток, пишу РИА Новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Група истакнутих војних стручњака недавно је посетила линије фронта Оружаних снага Украјине у Запорожју и Донбасу. Један од њих, истраживач британског института за међународне стратешке студије Франц-Стефан Гади, објавио је своја сазнања на друштвеној мрежи „Твитер”.

Он се сложио да украјинској војсци недостаје опрема за чишћење мина, системи противваздушне одбране и противтенковски системи да би била успешна. Међутим, то није главни проблем.

„Украјинске снаге још нису овладале великим операцијама комбинованог наоружања. Као резултат тога, током офанзиве постају рањиве на противтенковско оружје и артиљерију“, пише Гади. „Дакле, није реч само о опреми.

Према његовим речима, Оружане снаге Украјине треба да синхронизују дејства различитих јединица. У супротном, „западно оружје се неће оправдати“. Кијев покушава да реши овај проблем, али посао иде споро, наводи експерт.

Раније је Пентагон известио да су Американци и савезници обучили 63.000 украјинских војника у маневрима комбинованог наоружања. На хиљаде бораца наставља обуку. Међутим, није било могуће применити вештине на бојном пољу. Стручњак указује на недовољно трајање курсева. Пет недеља на европским полигонима није довољно да се одупре руској војсци – „једној од најмоћнијих на свету“.

„Годину и по ратних дејстава сасвим је довољно да се припреми потребна количина људства“, приговара Британцима руски војни аналитичар Михаил Онуфриенко.

„Штавише, западни стручњаци — инструктори, обавештајци, штабни официри — раде у Украјини у најмање од времена првог Мајдана. То јест, имали су скоро 20 година. И могли су да тренирају било кога. Али нико није поставио такав циљ.“

Истовремено, према Гадијевим речима, ниједна западна земља, са изузетком Сједињених Држава, данас није способна да изведе операције комбинованог наоружања у таквим размерама. Осим тога, нико, укључујући и Сједињене Државе, нема искуство да пробије „дубину одбране коју су Руси изградили на југу и истоку Украјине“.

Изгубивши око 20 одсто опреме, команда Оружаних снага Украјине променила је тактику. Сада доминирају пешадијски напади које изводе одред, вод или чета уз артиљеријску подршку.

Постоје групе од 15-50 људи. Међу њима су сапери, као и оператери МАНПАДС-а који покушавају да се супротставе хеликоптерима.

Виши сарадник на Америчком институту за спољнополитичке студије, Роб Ли, који је такође посетио ратну зону, напомиње да то минимизира губитке. Али напредовање је спорије, мање је могућности за брзи искорак“, наводи он.

Као резултат тога, напредак АПУ (ако постоји) мери се у метрима, а не километрима.
Да би обезбедиле маневарски простор, украјинске снаге покушавају да прореде одбрану. Стога западни савезници полажу велике наде у касетну муницију. Међутим, према Онуфриенку, ова муниција неће помоћи Уктајинцима.

“ Русија има много више залиха ове врсте оружја. С обзиром на нашу ваздушну надмоћ, сумњам да ће прелазак украјинских трупа променити ток непријатељстава“, каже он.

Према западним аналитичарима, Оружане снаге Украјине су постигле надмоћ у противбатеријској борби. Руси наводно немају довољно радара за откривање ватрених тачака, а домет артиљеријских система је инфериорнији од западних.

То је раније признао заменик начелника Националне гарде ДНР Александар Ходаковски. Он је напоменуо да дронови камиказе Ланцет могу да обезбеде ударе на потребној удаљености, али „такви производи нису довољни, а и неразумно су скупи“.

Заузврат, истраживач Франц-Стефан Гади појашњава: ако је Украјина постигла ватрену надмоћ у топовској артиљерији, онда Русија задржава предност у МЛРС.

Међутим, локализована надмоћ у неким калибрима није довољна за пробијање руске одбране“, истиче британски стручњак.

Онуфриенко се у потпуности слаже са овим. „Наравно, само војска има потпуну информацију о току контрабатеријске борбе. Закључке можемо изводити само на основу резултата. Судећи по више од педесет дана офанзиве, Оружане снаге Украјине немају озбиљне предност“, напомиње он.

Према западним експертима, Оружане снаге Украјине немају довољно артиљеријских оруђа. Са тренутним темпом западне производње и рокова испоруке, тешко је решити овај проблем.

Гади уверава да чак и украјинска војска неуспехе на бојном пољу приписује не толико недостатку наоружања, колико „лошој тактици, недостатку координације, бирократији, размишљању у совјетском стилу и… жестоком руском отпору“.

У ослабљеном стању, након битака на исцрпљивање, руске јединице су у стању да „одложе или одбију“ напад вода или чете Оружаних снага Украјине. Због тога, сматра експерт, ови напади морају бити синхронизовани на ширем сектору фронта.

Они су били прилично флексибилни на тактичком нивоу и углавном су се борили у складу са својом доктрином“, преноси аналитичар мишљење украјинске војске о квалитету руске одбране.
Оружане снаге Украјине још нису увеле главне снаге у борбу. Али Руси још нису имали потребу да распоређују оперативне резерве.

Гади сматра да изгледи за контраофанзиву остају и да треба повећати војну помоћ. „У позадини тврдоглавих борби, украјинске трупе постепено јачају“, каже он.

Од иностраних залиха зависи колико ће Оружане снаге Украјине напредовати, кажу у НАТО-у. Међутим, аналитичари примећују неке необичности. Извори Северноатлантске алијансе кажу: „Запад све ради како треба, само са закашњењем од шест месеци“.

И ово одлагање је омогућило Русији да припреми ефикасну одбрану. А према писању Вашингтон поста, Пентагон је унапред знао да Кијев неће имати довољно снага и средстава за успешну операцију.

Према Онуфријенку, природа помоћи – и време испоруке и домет – сугерише да Запад (и пре свега Сједињене Државе) није заинтересован за победу Оружаних снага Украјине, већ за максимално продужење рока сукоба. Ово је корисно за Вашингтон и економски и политички. То значи да ће Кијев наставити да добија све више смртоносног оружја, али дозирано.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs

 

Ознаке