Свет

Обустављене инвестиције

Корупција и перцепција корупције су значајни проблеми у јавном и приватном сектору Црне Горе, објавио је Стејт департмент.

Неколико америчких фирми посебно је истакло корупцију као препреку директним инвестицијама у Црној Гори, а корупција се сматра једном од типичних препрека које треба превазићи када се послује у земљи, наводи се у извештају о Инвестиционој клими који је објавио Стејт департмент.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Према том документу, Црна Гора је предузела кораке да побољша неефикасност судског система, јер судски поступци често резултирају дугим и дуготрајним суђењима, пренела је РТЦГ.

„Процедурални закони су измењени у последњих неколико година како би се побољшала ефикасност поступка у складу са стандардима Европске конвенције о људским правима. Треба напоменути да се већина жалби које се Европском суду за људска права упућују против Црне Горе тичу члана шест Конвенције – права на правично суђење у разумном року“, наводи се у извештају Стејт департмента, уз напомену да су ипак предузети одређени кораци да се стање на том плану унапреди.

Истиче се да су корупција и перцепција корупције значајни проблеми у јавном и приватном сектору Црне Горе.

„Корупција рутински заузима високо место на листи забринутости грађана у истраживањима јавног мњења, поред ризика које наводе страни инвеститори. Током протекле године, Влада је постигла одређени напредак у борби против корупције. Специјално тужилаштво је покренуло неколико истрага о корупцији на високом нивоу које су резултирале хапшењем бивше председнице Врховног суда и бившег председника Привредног суда. Даља хапшења у протеклој години укључују бивше чланове управе државне компаније Плантаже, као и истакнутог тужиоца из канцеларије специјалног тужиоца“, наглашава се у извештају.

Влада подстиче државне институције и приватни сектор да успоставе интерне кодексе понашања, наводи се у извештају.

„Они се охрабрују да имају етичке кодексе, као и обавезу да имају превентивне планове интегритета. Црна Гора је потписница Конвенције УН против корупције“, пише у извештају.

„Неколико америчких фирми је посебно истакло корупцију као препреку директним инвестицијама у Црној Гори, а корупција се сматра једном од типичних препрека које треба превазићи када се послује у земљи. Корупција је у Црној Гори најраширенија у сектору јавних набавки. Куповина и продаја државне имовине одвија се у нетранспарентном окружењу са честим оптужбама за подмићивање и кронизам“, наводи Стејт департмент.

Процес приватизације у Црној Гори је тренутно у завршној фази, пише у документу.

„Већина предузећа која још нису приватизована су од стратешког значаја за црногорску економију и послују у областима енергетике, саобраћаја и туризма“, наведено је у извештају.

 

Извор: РТ Балкан