Свет

ВЕЛИКИ НАПАД – ПРОБИЈЕН ДЕО ФРОНТА: Распоређене хиљаде војника (МАПА/ВИДЕО)

Према западним и украјинским званичницима и аналитичарима, Кијев је покренуо велики напад на руске снаге у оквиру своје вишенедељне контраофанзиве.

Како се преноси, Украјина је сада увела хиљаде војника у битку на југоистоку Украјине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Повећање броја војника и ватрене моћи усредсређено је на југоисточни регион Запорожја, рекао је западни званичник.

Борбе су се интензивирале последњих недеља на више тачака дуж линије фронта од 1.500 километара, јер Украјина распоређује напредно наоружање које је испоручио Запад, као и трупе обучене на западу против добро опремљених руских снага, које су извршиле инвазију пре 17 месеци.

Контраофанзива је масивна војна операција, која је вероватно припремана месецима.

Војни планери су морали да организују залихе муниције, хране, санитетски материјал и резервне делове за линију фронта.

Украјински званичници углавном ћуте о дешавањима на бојном пољу откако су започели ране контраофанзивне операције, иако је заменица министра одбране Хана Малијар рекла да трупе напредују ка граду Мелитопољу у региону Запорожја.

Иако би тај покрет могао бити тактичка превара и обе владе су користиле дезинформације да би стекле предност на бојном пољу, такав маневар би био у складу са оним што су неки аналитичари предвидели.

Војни експерти су предвидели контраофанзиву у којој би се пробало да се пробије копнени коридор између Русије и полуострва Крим који је анектирала Русија, крец́уц́и се ка Мелитопољу, који је близу обале Азовског мора.

То би могло да подели руске снаге на две половине и пресече линије снабдевања јединицама које се налазе западније.

Институт за проучавање рата, истраживачки центар са седиштем у Вашингтону, саопштио је да су украјинске снаге у среду покренуле „значајну механизовану контраофанзивну операцију у западном региону Запорожја“, додајући да „изгледа да су пробили одређене унапред припремљене руске одбрамбене позиције“.

Запорожје помиње и руска страна, укључујући руско министарство одбране и неколико истакнутих руских војних блогера.

Шеф делимично окупираног региона Запорожја Јевгениј Балицки, кога је именовала Москва, рекао је да су украјинске снаге у четвртак ујутру безуспешно покушале да пробију руску одбрану у тој области.

Снаге Кијева су „претрпеле значајне губитке и повукле се на (своје) положаје“, рекао је Балистки.

Извор: IRISHEXAMINER/М.С.