Србија

УДАРНО! Влада Србије хитно увела ову меру

Влада Србије прописала је данас да максимална малопродајна цена нафтних деривата Евро дизел и Евро премијум БМБ 95 износи 179, односно 171 динар по литру.

Како је саопштено након седнице владе, чланови владе усвојили су Уредбу о ограничењу висине цена нафтних деривата како би се спречио већи поремећај и очувао животни стандард становништва јер је у претходном периоду забележен раст цена што је директно утицало на повећање цена свих других роба и услуга.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На данашњој седници усвојен је и Предлог закона о допунама Закона о Привременом регистру држављана Србије од 16 до 29, којим се регулише питање исплате новчане помоћи од 100 евра младима, у јуну ове године.

„Сви млади, држављани Србије који у тренутку пријаве имају између навршених 16 и 29 година, пребивалиште на територији Србије и важећу личну карту, а нису добили новац у јануару (било да се нису пријавили или нису задовољавали прописане услове), моћи ће да се пријаве за 100 евра новчане подршке у периоду од 16. до 31. маја 2022. године“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да они који су добили новчану помоћ неће морати поново да се пријављују.

Чланови владе донели су данас и Закључак о сагласности да министарство здравља предузме све мере из своје надлежности с циљем запошљавања 1.000 дипломаца медицинских факултета у здравственим установама у Србији и тиме омогући несметано, ефикасно, континуирано и свима доступно пружање потребне здравствене заштите.

Запошљавање се односи на дефицитарне гране медицине и у складу је са кадровским плановима здравствених установа и Републичког фонда за здравствено осигурање.

Влада је на седници усвојила Програм дигитализације у здравственом систему Републике Србије за период 2022-2026. године како би се добило повезано, ефикасно здравство и унапредио квалитет здравствене заштите медјусобним повезивањем здравствених установа модерним софтверским решењима.

На данашњој седници усвојена је Уредба о одржавању и унапредјењу Државног центра за управљање и чување података којом се успоставља законодавни оквир за коришћење Дата центра од стране државне управе и локалне самоуправе, али и комерцијалних корисника, док је део ресурса доступан научно-технолошким парковима и стартаповима.

Влада Србије донела је одлуке о стицању статуса института од националног значаја за три београдска института – Институт за физику, Институт за хемију, технологију и металургију и Институт друштвених наука.

Извор: Курир.рс