Србија

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ

Председник Србије Александар Вучић обавио је низ састанака са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем. Након састанака, председници су се обратили медијима.

На самом почетку Вучић је казао да му је велико задовољство што има прилику да угости председника Црне Горе, Јакова Милатовића.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Делимо мишљење да је јачање билатерлних веза од огромне узајамне користи. За нас је Црне Гора изузетно важан партнер, због традиционалне блискости и повезаности наших грађана“, рекао је Вучић.

Такође, додао је да се труде да наше односе унапредимо.

„Рразговарали смо о бројним питањима“, казао је Вучић и додао да је Милатовићу обећао да ће Црна Гора добити важну позицију на београдском ЕXПО.

Вучић је говорио и о изградњи путева и бољој повезансоти две земље.

„Разговарали смо о изградњи саобраћајница којим бисмо до Црне Горе стигли за четири сата, можда и мање. Данас смо анализирали техничка неслагања, да бисмо их што пре решили. Они желе да направе терминал за течни гас у Бару, а Србија је заинтересована да део гаса купује“, поручио је Вучић и додао:

„Знам да постоје у Црној Гори људи који желе да подигну страх од Србије. Ми смо у неким питањима сагласни, у неким не, али имамо цивилизован однос“.

Како је казао, жели да верује да је могуће да говоримо и поступно дођемо до бољих односа.

Обраћање Јакова Милатовића

Након председника Србије, обратио се председник Црне Горе, Јаков Милатовић.

Милатовић је поручио да му је задовољство што је данас у Београду, али и да су ово важни кораци ка политичкој ревитализацији односа наше две земље.

„Посета Србији долази као природан наставак у контексту наше регионалне политике. Присуство председника на инаугурацији, моја посета Београду, представаљају важне кораке у нашим одмосима. Србија је у економском смислу, можда и најважнији партнер Црне Горе“, рекао је Милатовић.

Он је казао да је Црна Гора највише извозила у Србију.

„Вежу нас заједничка историја и традиционална блискост, као европски циљ“, рекао је и додао:

„Драго ми је да је председник Вучић исказао интересовање за изградњу терминала за течни бар у Луци Бар. Простор за унапређење такође постоји у области енергетике и ИТ“, напоменуо је Милатовић, честитајући Србији на томе што је домаћин ЕXПО.

Милатовић је упутио и јавни позив председнику Вучићу да посети Подгорицу и да тиме покажу да су окренули нови лист у политичким односима.

О изручењу Светозара Маровића

Одговарајући на питања новинара, Вучић је подсетио да ли је неко поставио питање када је било противправно отцепљење Црне Горе, или ствари гледају само из своје визуре.

„Ја сам изнео то у нашем разговору. Сматрам да свако ко је кажњен у Црној Гори, треба ту казну и да служи. Добио сам уверење од председника Вучића да ће Србија томе одговорно да приступи“, казао је Милатовић.

„Председник Милатовић је поменуо случај Маровића. Рекао сам да ћемо као одговорна држава узети то у разматрање и као одговорна држава пружићемо темељне одговор. Јесте ли размислили да ли нас је болело противправно отцепљење дела наше територије, протеривање нашег амбасадора… Доносимо за 10-12 дана одлуку ко ће бити нови амбасадор у Црној Гори. Није Маровић табу тема и не сме да буде. Само вас молим да се понекад ставите у наше ципеле, као што се и трудим да станем у ципеле председника ЦГ“, навео је Вучић.

Питање Косова и Метохије

„Врло је важно да са највећих државних адреса стављамо у фокус теме које нас зближавају. Постоје и оне где немамо исте ставове, наравно да је питање Косова једно од тих. Знате да је ЦГ признала Косово 2008. године, али морамо негде бити људи и довољно политички писмени да разумемо позицију Србије. Оно што је мени важно јесте да се тензије на северу КиМ ставе под контролу и да дође до деескалације. Све то утиче на све нас. Заиста искрено подржавамо дијалог Београда и Приштине“, рекао је Милатовић и додао:

„Нисам срећан због тензија, позивам и напреде Београда да дође до деескалације, Вучић је урадио доста да до деескалације дође, али је за танго потребно двоје“.

Председник Црне Горе Јаков Милатовић, који борави у званичној посети Србији, свечно је дочекан испред Палате Србија раније данас.

Дочекан је уз интонирање химни две земље, црвени тепих и гарду Војске Србије.

Њега је дочекао председник Србије Александар Вучић.

На свечаном дочеку били су присутни и министри у Влади Србије.

То је прва посета једног црногорског председника после седам година.

Подсетимо, Милатовић је у званичну дводневну посету Србији стигао у недељу, а Вучић га је угостио је на вечери.

Претходно је Милатовић на свечаном пријему у Црногорској кући у Београду, поручио да, након посета Европским институцијама и седишту НАТО у Бриселу, долази у Београд „у намери да да допринос ревитализацији политичких односа две земље“.

Милатовић ће се данас састати и са председником Народне скупштине Владимиром Орлићем, а како је раније најављено предвиђено је и да положи венац на Споменик незнаном јунаку на Авали уз војне почасти, као и да положи цвеће испред Основне школе „Владислав Рибникар“.

Извор: Б92

Ознаке