Србија

“ЗАШТО СИ МИ УБИО ЋЕРКУ КАД ЈЕ НИСИ ПОЗНАВАО?” Костин хладнокрван одговор мајци жртве оставио све без текста

Пре саслушања у истрази која се води против његовог оца у Вишем тужилаштву у Београду, ученик (13) који је 3. маја убио деветоро вршњака и радника обезбеђења, први пут после два месеца се срео са мамом

Дечак убица (13) који је 3. маја у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду убио деветоро вршњака и радника обезбеђења, и тешко повредио још четворо деце и наставницу историје, није се покајао нити заплакао за другарима, а за мајку је имао само једно питање – да ли је срећна! Како Курир ексклузивно сазнаје, током саслушања ученика који је починио језиви масакр, родитељи настрадалих ученика скупили су храброст и поставила неколико питања дечаку убици, који је путем видео линка саслушаван из просторија психијатријске клинике на којој је већ два и по месеца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лако отворио сеф

– Једна мајка питала је дечака када је последњи пут заплакао. Његов одговор оставио је без речи све присутне, јер је хладно без емоција и емпатије према жртвама и њиховим породицама кратко рекао „не сећам се када сам плакао задњи пут“ – открива извор Курира.

Списак

Одустао сам, а хтео сам да их убијем све

Ученик који је у школи убио деветоро својих вршњака, пре језивог злочина направио је списак деце. Он је на саслушању у Вишем јавном тужилаштву, у истрази која се води против његовог оца, како Курир сазнаје, потврдио да су на њему били они које је желео „да ликвидира“.

– Направио сам списак па сам одустао и одлучио да убијем све редом. Не знам зашто сам одустао, знам да сам пуцао али да нисам видео крв и да нисам знао да ли је неко мртав – рекао је наводно путем видео линка дечак убица. Подсетимо, он је тек током саслушања које је било у понедељак, сазнао ко су све жртве злочина који је починио.

Подсетимо, тринаестогодишњак је саслушаван као сведок у истрази коју Више јавно тужилаштво у Београду води против његовог оца, због сумње да је сина водио у стрељану и учио га да пуца иако има свега 13 година, као и због тога што је оружје за коју је имао дозволу држао недовољно обезбеђено, па је његов син лако дошао до два пиштоља. Оружје је, подсетимо, кобног дана узео из сефа за који је наводно изјавио „да га је лако отворио јер је имао три броја, а два су била намештена већ тако да отварају сеф и да је само трећи завртео два пута“.

Одговори на сва питања

Кобног дана ушао је наоружан у школу, убио најпре радника обезеђења, затим три девојчице које је затекао на ходнику а потом је ушао у свој разред који је имао час историје и почео редом да убија децу.

– Осим о оружју, сефу из ког је рекао да је лако узео оружје, стрељани и вежбању гађања, постављана су му питања која се тичу односа у његовој породици. Када је упитан да каже какав је његов отац он је одмах одговорио „добар и паметан“, али када му је исто питање постављено за мајку, ћутао је готово цео минут а онда је рекао „брижна и паметна“ – преноси Курир.

Одговор

Ништа добро неће бити са мном

Дечак (13) је наводно говорећи о односима у породици рекао да су они били „добри и да су се родитељи лепо слагали“. Навео је да њега и сестру нису строго кажњавали али да су родитељи, када су сматрали да су се непримерено понашали, знали да им забране коришћење мобилних телефона.

– Није уопште питао за оца који је у притвору и утисак свих присутних је био да је једино сам себи важан. Чак је на питање шта мисли да ће бити са њим када изађе једног дана из болнице, рекао „ништа добро“ – пише Курир.

Према његовим речима, присутне је посебно изненадио његов сусрет са мајком, коју није видео два и по месеца, од када је смештен у психијатријску установу. Иначе, управо је мајка, као старатеља јер је отац ухапшен истог дана, потписала 3. маја сагласност да он буде смештен баш у тој установи.

– Мајка га је загрлила, али без емоције, није било ни суза нити неке реакције. Кратко му је рекла „да одговори на сва питања“ а он је њој одговорио „јеси ли сада срећна“ – открива наш саговорник, али није могао да прецизира да ли је мислио на сусрет или нешто друго.

Како каже, све присутне шокирали су одговори које је давао на питања тужиоца, адвоката, пуномоћника оштећених али и самих родитеља вршњака које је убио тога дана у школи.

Нису ми другови

– На питање да ли је био жртва злостављања, одговорио је „можда психичког“, а на следеће зашто то није никоме пријавио, хладно је одговорио „јер нисам желео“. Мајка једног детета питала је да ли су му другари долазили кући, а он је одговорио „да јесу, али да му баш и нису били другови“. Упитан је и да ли зна да је један од тешко повређеник дечака рекао да му је он био најбољи друг, а он је рекао „не“ – открива наш саговорник.

Тајац је настао и када му је постављено конкретно питање. – Зашто си пуцао? – гласило је питање.

– Погрешио сам, то је била грешка – кратко је, али хладнокрвно одговорио дечак убица из основне школе. Мајка једне девојчице питала га је зашто је убио њену ћерку када је није познавао. – Убијао сам редом, свакога ко је наишао. Жао ми је – био је одговор тринаестогодишњака.

Извор: Курир.рс/ Јелена Спасић