Свет

АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТ: Кина се спрема за рат, Ђинпинг је много опаснији од Путина

Један од најистакнутијих спољнополитичких стратега Републиканске странке Елбриџ Колби изјавио је да све указује на то да се Кина спрема за рат.

Немачки лист „Шпигл“ објавио је интервју са Елбриџем Колбијем, једним од најистакнутијих спољнополитичких стратега Републиканске странке, који тврди да је униполарни свет дефинитивно нестао и да више не живимо у периоду од 1990. до, отприлике, 2015. године, када су САД биле једина суперсила и када су покушавале да реше све светске проблеме.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Данас је Кина скоро једнако снажна као и САД. Први пут после 150 година, каже Колби, САД нису најјача економска држава на планети. Иначе, његовог деду Вилијама председник Ричард Никсон је 1973. године именовао за шефа ЦИА.

Под Доналдом Трампом, Колби је сарађивао у формулисању нове стратегије одбране САД, све до 2018. године, када је напустио Пентагон.

Сада је Колби спољнополитички саветник могуће републиканске администрације.

Сада Кина покушава да постане хегемон у Азији, упозорава Колби. У наредних неколико година, Азија ће стварати 50 одсто глобалне економске производње. За 20 година, удео Европе биће само десет одсто. Примарни интерес САД да спрече Кину да користи своју економску и војну моћ да завлада читавом Азијом.

„Изазивање сукоба у Украјини била је грешка. САД треба да сачувају своје снаге за Кину, саветује овај спољнополитички стручњак. Бајденов аргумент је да је најбољи начин за одвраћање Кине да Украјина победи Русију. Али, рат у Украјини нас учи да економске санкције не подстичу државе да промене своју политику“, рекао је он.

Санкције нису имале никаквог видљивог утицаја на политику Кремља. Једино што поуздано зауставља војну агресију је војна снага, сматра Колби, и управо ту лежи проблем за САД. Свака граната испаљена у Украјини недостајаће САД да одврати Пекинг.

Америчка војна индустрија у догледној будућности не може да обезбеди и једно и друго. Ако САД данас троше милијарде долара на подршку Украјини, то ће ослабити спремност Америке да се припреми за много важнији сукоб са Кином.

Европљани морају да сносе лавовски део рата у Украјини

Колби каже да се не залаже за заустављање помоћи Украјини. Америка може дати ограничени допринос, али Европљани морају да сносе лавовски део, а они то могу. Европа је и даље један од највећих и економски најуспешнијих региона у свету, сматра Колби.

Није истина да Европи недостаје оружје. Као пример, Колби узима Немачку.

Бундесвер је све до краја Хладног рата био добро опремљена војска, са око 500.000 војника и 2.000 главних борбених тенкова „леопард 2“.

Данас немачке снаге имају једва 180.000 војника и око 200 тенкова „леопард 2“.

Са завршетком Хладног рата донета је одлука да се трупе и њихова борбена готовост драстично смање. Русија ће, како очекује Колби, остати претња, коју не треба потцењивати ни преувеличавати, али са Кином ствари стоје другачије.

Кина се припрема за рат

Кина се наоружава најбржим темпом у последњих неколико деценија. Кинези су у процесу драматичног ширења својих нуклеарних снага. Председник Си Ђинпинг реструктурира економију своје земље.

Све то, тврди Колби, указује да се Кина спрема за рат. Ако Си заиста ризикује и нападне Тајван, то ће бити масиван војни сукоб, који САД не смеју да изгубе.

У супротном, цео војни поредак у Индо-Пацифику ће се срушити. Колби за себе тврди да је спољнополитички реалиста, који верује да мир може обезбедити снажна војска и равнотежа снага између главних играча. Због тога је и рат у Украјини потребно подредити америчким интересима.

Бајденова идеја да је могуће да се истовремено сукобљава и са Русијом и са Кином је, како каже Колби, дубоко погрешна. Амерички буџет за одбрану је већ достигао астрономску бројку од 877 милијарди долара годишње.

На војску САД троше скоро 3,5 одсто бруто домаћег производа. Али Американци за свој новац добијају далеко мање од Кинеза. Кинески трошкови производње су нижи, Кинези су одлучнији, имају географску предност, могу да преузму иницијативу.

Дакле, Си је много опаснији од Путина, јер је Кина економски моћнија од Русије. Нико, додаје Колби, не може да предвиди будућност.

Али Кина се понаша као суперсила у успону. Америчке обавештајне службе тврде да је Си наредио кинеској војсци да буде спремна за инвазију на Тјаван до 2027. САД се морају спремити за то. Све указује, тврди Колби, да се Кина спрема за рат.

Извор: РТ