Србија

Ево како ће од септембра расти плате: Повишица некима и до 10.000 динара

Од 1. септембра плате запослених у просвети и здравству биће више за 5,5 одсто, па ће повишицу добити васпитачи, наставници, медицинске сестре, неговатељи.

Свима њима следује и редовно повећање плата у јануару 2024. године, и на тај начин примања ће им порасти и до 10.000 динара

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У просвети веће плате очекује укупно 143.867 запослених. Свима им следује укупно повећање од по 15,5 одсто, а повишице ће ићи из два пута, од 1. септембра 2023. године 5,5 одсто и од 1. децембра 2023. године додатних 11 одсто.

На исти начин као у просвети предвиђено је и повећане плата у здравству, али не свима. На листи за две повишице, у септембру и јануару су медицинске сестре и техничари у здравству, као и неговатељице у социјалном сектору. Сви остали добиће у јануару повишицу од 11 одсто.

Поред запослених у јавном сектору, повећање примања очекује и око 1,7 милиона наших најстаријих суграђана. Они ће повишице добити такође у два наврата. Прву у окторбру за 5,5 одсто, а другу такође од јануара наредне године за скоро 15 одсто.

Никада се није десило да за само две године пензије порасту за 55 посто, а за само двадесет дана идемо на повећање плата за медицинске сестре, рекао је у гостујуци у јутарњем програму Синиша Мали, министар финансија.

– Желим да најавим да за само 20 дана идемо на повећање плата за медицинске сестре, просветаре, неговатељице. Инфлација полако пада, тако да је повећање много значајније. Од 1. октобра додатних 5,5 посто повећање за пензионере. Никада се није десило да за само две године пензије порасту за 55 посто – рекао је Мали и позвао пензионере да узму пензионерске картице – рекао је Мали.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс