Свет Србија

ИМАЈУ ПАКЛЕНИ ПЛАН! Смета им Србија, СПЦ

Русија је, наравно, користила цео западни Балкан као оружје којим нервира НАТО и ЕУ и то је део њене игре, у томе нема сумње, и Србија им у томе помаже. Али постоји јака економска веза и грешка је што на то нисмо довољно обратили пажњу, а то је улога Гаспрома, и преко утицаја Гаспрома и православне цркве, који понекад раде и заједно, они утичу на локално становништво. Енергетска безбедност на Балкану утиче на све нас.

Ово је рекао Ентони Монктон приликом заседања британског парламента и том приликом изнео је план како треба да изгледају поступци Велике Британије према Србији у наредних годину дана, те истакао да треба ударити на кичмени стуб Србије: енергетску безбедност и цркву.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

– Шта треба урадити у наредних 12 месеци? Прво, усагласити ставове са нашим америчким и европским партнерима. Друго, покренути питање енергије и ризика за европску енергетску безбедност и обратити пажњу како хидро потенцијали на Балкану могу да обезбеде енергију, али само ако прво решимо питање електрана на лигнит – подвукао је Монктон.

Британска посланица и председница Одбора за спољну политику британског парламента Алиша Kернс оптужила је СПЦ да учествује у шверцовању оружја из Србије на KиМ, и то колима хитне помоци и онда истоварује у православне цркве.

– Зато је безбедносна слика тако сурова. У Влади су свесни, са војницима који су се тек вратили са служења у KФОР – у, да се оружје шверцује преко границе у православне цркве колима хитне помоћи. До тренутка када се набави дозвола, гле изненађења, хитна помоћ се појави у цркви и поново извади оружје – рекла је Kернс, за коју се испоставило да је агент МИ6.

 

Немају шансе

На овакве наводе и срамне оптужбе на рачун СПЦ-а реаговао је бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић, који напомиње да су Британци маштовити, добри комбинатори, безосећајни када су у питању последице по другога, а у исто време тријумфијални када успеју да надиграју друге.

– И Алиша Kернс и Монктон проналазе неке најболније и најслабије тачке које треба установити и онда гађати када је Србија у питању. Црква као мобилизирајући фактор и као јединство Србије и Гаспром који је трн у оку Западу, јер је то највидљивији вид руског присуства у Србији који не могу да уклоне тек тако. Гаспром је, поред православља, трајна нит која остаје између Србије и Русије коју до сада нису успели да униште нити имају велике шансе – напоменуо је Јовановић.

 

Подсетимо, председница Владе Србије Ана Брнабић је на Твитеру одговорила британској посланици и председници Одбора за спољну политику британског парламента Алиши Kернс, која тражи да западне земље заштите лажну државу Kосово од Србије.

– Ово писмо и твитови Kернс, Рота и Менендеза су више него добродошли, јер пружају живи доказ да Kурти заиста ужива пуну подршку и охрабрење за подривање мира и стабилности на Балкану, избегавајући примену постигнутих споразума – оба Бриселског споразума, одбијање оснивања Заједнице српских општина већ више од 10 година и Охридског споразума којим је предвиђена примена Бриселског споразума), као и за подривање основних људских права Срба на Kосову и Метохији.

 

Извор: Информер.рс

Ознаке