Регион

ИЗДАТА УПОЗОРЕЊА НАЈВИШЕГ СТЕПЕНА: Војска у стању приправности

Фото: Pixabay.com
Фото: Pixabay

Словенију у наредних 36 сати очекују временске неприлике, због чега су издата бројна упозорења.

Упозорење су упутили Агенција Републике Словеније за околину (АРСО), Геолошки завод, Управа за заштиту и спасавање и Цивилна заштита.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

АРСО предвиђа да би данас за 24 сата на северозападу Словеније могло да падне од 100 до 125 милиметара кише, на Приморском од 50 до 85, на другим местима од 50 до 75. Ништа боље неће бити ни у петак, јављају Словенске новице.

У ноћи четвртак на петак бујични водотоци и мање реке у северној и централној Словенији у почетку ће нагло порасти. Раст водостаја река ће се у петак током дана интензивирати и проширити на већи део земље, предвиђају метеоролози.

„У почетку су вероватне бујичне поплаве и поплаве мањих река, у петак током дана и у ноћи на суботу поплаве река у Подравини, Помурју, Посавју, у поречју Савиње и Крке, Колпе и у ширем подручју централне Словеније, стоји у упозорењу.

Бранко Грегорчич из АРСО изјавио је како ово лето доноси пуно временских непогода и да такав развој догађаја дуго није виђен. Упозорио је да ће данашњи развој времена бити нешто другачији од оних последњих недеља.

„Више ће подсећати на ону врсту јесење кише, јер ће се временски фронт над Словенијом задржати 36 сати. Јесења динамика и обиље топлоте и влаге донеће нове и интензивне пљускове. То ће углавном бити дуготрајни интензивни пљускови који се могу појавити на истим подручјима, рекао је он.

Процењује се да ће до суботе ујутру пасти између 50 и 100 литара кише, понегде и 150 до 200 литара кише, и то у мање од 36 сати.

„Толике количине типичне су за месечно раздобље, објашњава метеоролог и додаје да су због толике кише, која ће изазвати бујице и лавине, издали наранџасто упозорење.

„Можемо повећати ниво претње до црвеног упозорења“, додао је он.

Опрезно са бројем 112

Уз прогнозу обилних падавина и могућности поплава, командант словеначке цивилне заштите Сречко Шестан издао је наређење за приправност система цивилне заштите на целом подручју Словеније.

Наређењем се цели систем ставља у приправност, па тако и војска.

„Сврха тога је да што пре могу да реагују и помогну општинама. Складишта опреме и материјала су пуна ако општинама нешто понестане“, рекао је Шестан, који се нада да неће бити већих проблема.

Рекао је да су се додатно снабдели опремом, ако поједине општине остану без опреме.

Шестан је упутио и молбу свим становницима Словеније да с опрезом користе телефонски број 112.

„У противном се може догодити да због позива који није хитан живот доведемо у опасност“, рекао је он.

Због сутрашњег невремена и хрватски Државни хидрометеоролошки завод издао је специјално саопштење у којем је упозорио на надолазеће невреме, пренео је Јутарњи лист.

Извор: Индекс