Свет

ЈЕЗИВА ПРЕТЊА: Не мешајте се, убићемо га

Војна хунта у Нигеру запретила је да ће убити свргнутог председника Мохамеда Базума ако земље у региону покушају било какву војну интервенцију.

Припадници војне хунте рекли су једном високом америчком дипломати да ће убити Базума ако земље у региону покушају било какву војну интервенцију како би га вратиле на власт, јавља Асошиејтед прес, позивајући се на два западна званичника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Они су то рекли заменици америчког државног секретара Викторији Нуланд, током њене посете Нигеру почетком недеље, рекао је АП-у западни војни званичник, говорећи под условом анонимности због осетљивости ситуације.

Други званичник је потврдио те тврдње, такође под условом да остане анониман, јер нема овлашћење да разговара са медијима.

Базума су вође пуча свргнуле 26. јула и држе га затвореног у његовој резиденцији. Шефови западноафричких држава састали су се у четвртак да би разговарали о наредним корацима, након што је војна хунта у Нигеру игнорисала њихов рок да до 6. августа врати на власт свргнутог председника, али аналитичари кажу да блоку познатом као ЕКОВАС можда понестаје опција, јер подршка војној интервенцији бледи.

„Од кључног је значаја да дамо приоритет дипломатским преговорима и дијалогу као основу нашег приступа“, рекао је нигеријски председник Бола Ахмед Тинубу, који тренутно председава блоку, пре затвореног дела састанка.

Он је рекао да лидери морају да делују са „осећајем хитности“, иако се чинило да се повлаче од раније претње блока да ће употребити силу.

Нигер се сматра последњом земљом у региону Сахела, јужно од Сахаре, са којом би западне нације могле да се удруже у борби против џихадистичког насиља повезаног са Ал Каидом и групом Исламска држава. У овој области су убијене хиљаде и раселљени милиони људи.

„Сваки државни удар који је опстао након 24 сата успео је да се одржи. Дакле, како јесте, они говоре са становишта снаге и предности. Дакле, преговори са њима ће морати да буду под њиховим условима“, рекао је Оладеинде Аријо, безбедносни аналитичар у Нигерији.

Регионални блок Западне Африке није успео да заустави прошле ударе широм региона. Нигер је четврта земља у 15-чланом државном блоку која је доживела државни удар у последње три године.

Извор: Танјуг