Свет

НАТО ЗАГРМЕО: Спремни смо за борбу (ВИДЕО)

Организација Северноатлантског споразума (НАТО) на Твитеру је објавила видео-снимак уз опис: „НАТО је спреман да заштити сваки педаљ своје територије“.

Из НАТО-а даље наводе да су се савезници договорили да повећају број борбених група ако и када буде потребно.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Савезници су одлучили да НАТО мора да буде способан да брзо повећа своје снаге на истоку Алијансе, претварајући их у бригаде додавањем снага како би „народ био безбедан“.

„Спремни смо за борбу“, тврди НАТО.

Подсетимо, украјинска офанзива је најављивана месецима и од ње је Запад имао велика очекивања, а ово није први пут да НАТО најављује велика улагања у наставак сукоба.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу раније данас саопштио је да је од фебруара 2022. године, Украјина добила стотине тенкова, више од 4.000 борбених оклопних возила, више од 1.000 артиљеријских оруђа, као и десетине савремених вишецевних ракетних бацача западне производње и противваздушних ракетних система.

Укупан износ помоћи НАТО-а, Европске уније и њихових партнера премашио је 160 милијарди долара.

Војни стручњаци упозорили су да ће сукоб вероватно трајати још дуго, а да ће притисак на Украјину, али и њене западне савезнике, опстати и у годинама које долазе. Од када су украјинске операције започеле пре око два месеца, њихове трупе су успеле да заузму само неколико мањих села и, према наводима самог украјинског Министарства одбране, свега двестотинак квадратних километара на југу земље.

Поред оружја, изгубљен је и велики број живота. Амерички генерал и некадашњи саветник у Пентагону Даглас Мекгрегор недавно је казао да су украјинске трупе изгубиле 400.000 војника од почетка сукоба, а да „НАТО наставља да форсира самоубилачку офанзиву“.

„Претворили смо Украјину у гробље. Украјинска војска је постала топовско месо. А ми им говоримо да иду у напад, да заузму неколико километара како би показали својим НАТО донорима да су и даље живи. Ово је лудост, потпуно бесмислено. Људи у Вашингтону и НАТО престоницама су нехумани“, рекао је амерички генерал.

Да постоје бројне несугласице у Алијанси јасно је и из извештаја који је пре неколико недеља објавио бриселски „Политико“.

Наиме, Сједињене Америчке Државе и савезници још се нису договорили ко ће обучавати украјинске пилоте да управљају борбеним авионима Ф-16, као ни где ће обука бити организована.

Данска и Холандија пре више од два месеца су најавиле да ће предводити међународну коалицију за обуку украјинских пилота за управљање борбеним авионима америчке производње, а коалиција је од тада нарасла на 11 чланица, међу којима су Канада, Пољска и Велика Британија.

Међутим, ниједан пилот до данас није започео обуку, а амерички званичници још не знају ни у којој држави ће обучавати Украјинце. Додатни проблем за Кијев је чињеница да САД морају да потпишу дозволу за трансфер авиона и додатног материјала за обуку, али ни Бела кућа, ни Пентагон нису саопштили када би могли да дају одобрење за слање авиона. Није познато ни да ли је било која чланица НАТО-а у Европи заиста послала неки од авиона Ф-16 у Украјину.

Извор: РТ

Ознаке