Свет

РУСИЈА ИМА ОГРОМАН ПРОБЛЕМ: Ово је доказ (ФОТО/МАПА)

Фото: Јутјуб

Најновији сателитски снимци откривају да Русији понестаје тенкова након великих губитака Украјине, пише „The Telegraph“

Скоро половина возила из совјетске ере држаних у његовом највећем познатом војном складишту је отишла од почетка инвазије, наставља „The Telegraph“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сателитски снимци показују да је складиште на отвореном у удаљеној Бурјатији, у источном Сибиру, изгубило око 40 одсто тенкова и оклопних возила у којима се раније налазило.

Јавно доступне слике од око пет месеци пре него што су руске трупе прешле у Украјину у фебруару 2022. показале су око 3.840 возила из совјетске ере у постројењу у Вагжанову.

До новембра је изгледало да је само 2.600 возила остало на огромној локацији која се простире на око четири квадратне миље.

Русија је наводно почела да поново увози делове за тенкове и ракете који су раније продати Индији и Мјанмару у очигледном покушају да унапреди старија возила, попут оних ускладиштених у Бурјатији, пре него што их пошаље да се боре у Украјини.

Према правилима руске војске, различите врсте наоружања и возила би требало да се чувају у различитим објектима, почев од специјализованих складишта са грејањем и вентилацијом до негрејаних хангара и отворених складишта.

Обично се најстарије, мање вредне врсте оружја чувају напољу. Уралвагонзавод, једина руска фабрика тенкова која такође производи вагоне, аутобусе и метро вагоне, саопштила је крајем јуна да је зауставила сву невојну производњу како би се фокусирала искључиво на производњу тенкова.

Дмитриј Медведев, бивши председник Русије, а сада један од највиших званичника задужених за војну производњу, предложио је у марту да Русија почне да производи 1.500 тенкова годишње. Али војни аналитичари су довели у питање његове прогнозе, тврдећи да Русија нема капацитет да производи више од неколико десетина до неколико стотина тенкова годишње.

Извор: Б92