Свет

ПАНИКА У ЕУ И САД: Из Русије стиже неочекивана катастрофа

Европа и Сједињене Државе су ужаснуте што руски председник Владимир Путин може да утиче на њихове економије, рекао је новинар Клејтон Морис на Јутјуб каналу Redacted

„Сједињене Државе су у великој мери зависне од испоруке уранијума из Русије. Путин би буквално могао да окрене прекидач и уништи америчку економију гашењем светла“, рекао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

По његовом мишљењу, европска нуклеарна индустрија доживљава исту снажну зависност. А САД добијају више од половине свог уранијума из Русије, упркос било каквим санкцијама, примећује новинар.

„Уклонили су уранијум са ове листе. Како лепо! Одлучили су да под санкције ставе апсолутно све осим уранијума, јер нам је заиста потребан“, додао је Морис.

Он је напоменуо да је ситуација у Нигеру озбиљно покварила могућности САД и Европе, јер су рачунали на минерале из ове земље.

„Сједињене Државе су већ дигле у ваздух гасовод Северни ток да би покренуле сопствени гасовод у Африци, паметан пословни потез. Хајде да разнесемо конкуренцију! Куповаћете само у Валмарту! — емотивно је изразио новинар.

Дошао је до закључка да Африка почиње да одбија Запад, који је раније једноставно крао њене ресурсе.

Крајем јула припадници нигерске председничке гарде најавили су смену председника Мохамеда Базума са власти. Лидери већине западних земаља и регионалне организације ECOVAS осудили су пуч.

Република има велике резерве уранијума, од којих Француска у великој мери зависи. Одатле долази 15-17 одсто сировина за француске нуклеарне електране.

Извор: Wебтрибуне.рс