Свет

ЗАПАД У СТРАХУ: Шта је то Русија испоручила Северној Кореји?

Недавно је на Западу изазвало велику пажњу слетање руског војног авиона „Ил-62М“ у Северну Кореју.
Шта се тачно налазило у том авиону није познато са сигурношћу, али у Сједињеним Америчким Државама верују да односи између Москве и Пјонгјанга улазе у нову фазу.

На пример, колумнисти агенције „Блоомберг“, Џон Хершковитс и Сангми Ча тврде, да је Северна Кореја одлучила продати оружје Русији како би „оживела“ своју економију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Важно је да је авион примећен само неколико дана након што је руски министар одбране Сергеј Шојгу отишао у Пјонгјанг“, наводи се у чланку.

Ако је то тако, онда је Северна Кореја умешана у геополитичку игру великих размера, стајући на страну Русије.

У интервјуу дописнику листа „Параграпх“, војни експерт Александар Шарковски наговестио је, да би тешке извиђачке беспилотне летелице и најновије балистичке ракете кратког домета, могле да почну да стижу из ДНРК у Руску Федерацију у врло блиској будућности. Осим тога, кинеско оружје ће ићи у транзиту преко Пјонгјанга до Москве, наравно са ознаком ДНРК.

„Вероватно је да Русија такође производи нешто што је Северној Кореји потребно. То може бити пољопривредна роба, нафта или гас. На захтев УН, Русија је увела неке мање санкције Северној Кореји, које више нису на снази. Можемо рећи да су те санкције биле само на папиру“, нагласио је стручњак и додао, да то не утиче на развој билатералних односа.

Проширење сарадње две земље, укључујући и војну сферу, највероватније је била главна тема преговора председника Државног савета ДНРК, Ким Џонг-уна, и руског министра одбране, Сергеја Шојгуа, током његове недавне посете Пјонгјангу.

Нема ништа изненађујуће у томе, што се Западу не свиђа овакво стање ствари. Не само да долази до колапса наде у исцрпљеност и потпуну изолацију Русије, већ и Москва заправо добија приступ огромној количини најразличитије муниције и наоружања.

Извор: Wебтрибуне.рс