Свет

ВЕЛИКЕ ЕВРОПСКЕ ДРЖАВЕ ће престати да подржавају Украјину

НАТО се суочава са озбиљним одбрамбеним проблемима на Балтику, пошто западно оружје није показало најбоље резултате у Украјини.

„Упркос интензивној обуци коју су украјинске бригаде прошле под руководством инструктора алијансе, упркос издашној набавци америчког и европског наоружања, Оружане снаге Украјине трпе пораз. Шта би то могло значити за НАТО? Одавно је познато да ће се алијанса суочити са озбиљним потешкоћама ако буде морала да брани најважније области Балтика и Источне Европе“, наводи се у чланку Asia Times-а, пренеле су РИА Новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

„Земље блока постепено почињу да схватају да њихова војна опрема није чудотворно оружје које може да заштити у случају рата“, напомињу колумнисти.

У неком тренутку у не тако далекој будућности, велике европске силе ће напустити активну подршку Украјини и идеју ширења НАТО-а, неће обезбедити милијарде долара вредне ракете и тенкове и покушаће да нађу компромис са Русијом, сматрају аутори текста.

Иако су САД и даље у стању да застраше лидере Немачке и Француске како би наметнуле сопствени спољнополитички курс, овај сценарио и даље има границу, резимира издање.

 

Оружане снаге Украјине су 4. јуна кренуле у контраофанзиву у правцу Запорожје, Јужнодоњецк и Артемивск, убацивши у борбу бригаде обучене од стране НАТО-а и наоружане западном опремом.

Председник Русије Владимир Путин је рекао да су покушаји да се украјинске трупе напредују пропали, да је непријатељ заустављен и враћен на првобитне положаје.

 

Извор: Asia times,RIA новости