Свет

ПУТИН СЕ ОГЛАСИО: Ово је циљ Запада

Највећи део земаља света данас је заинтересован за независан развој и очување своје културе и традиције, рекао је председник Руске Федерације Владимир Путин.

У уводном излагању на отварању 11. Московске међународне конференције о безбедности, Путин је истакао да се наставља формирање мултиполарног света, али да се у исто време у различитим деловима планете поново разбуктавају стари конфликти, а започињу се и нови.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Они који изазивају ове трагедије, како је објаснио руски председник, имају за циљ сопствени профит. НАТО наставља да развија и јача своје офанзивне капацитете, а све то се дешава у исто време док престаје да важи контрола наоружања, додао је он.

Због тога, како је рекао, смањење безбедносних ризика биће могуће само ако се међународна заједница уједини.

Ипак, Русија наставља да се залаже за мир и формирање једног праведног света, док у исто време Запад шаље своје стручњаке, плаћенике и милијарде долара у Украјину, а све то како би се конфликт разбуктао.

Путин се осврнуо и на ситуацију у Африци и подсетио да су се и Централноафричка Реопублика и Мали нашли на удару терористичких група, након што је Запад извршио интервенцију у Либији.

Циљ запада је проширење сукоба

Русија, како је рекао, остаје присталица мултиполарног светског поретка, заснованог на принципима међународног права.

„Били смо и остајемо присталице мултиполарног светског поретка, заснованог на приоритету норми и принципа међународног права, суверенитета и једнакости држава, конструктивној сарадњи и поверењу“, поручио је Путин у поздравном видео-обраћању.

Како је истакао, Запад чини све како би се проширио сукоб у Украјини и како би у њега биле увучене друге земље, нагласио је руски председник.

„Чему води та политика Запада доливања уља на ватру одлично се види на примеру Украјине. Улагањем милијарди долара у неонацистички режим, снабдевајући га техником, наоружањем, муницијом, слањем војних саветника и плаћеника, чини се све да се конфликт још више распали и да се у њега увуку друге земље“, истакао је Путин.

Према Путиновим речима, у разним регионима света распирују се застарели конфликти али и нови, а циљ је – принудити земље на вазалну покорност и користити ресурсе.

Сви безбедносни изазови у различитим региона света и жаришта повезани су са геополитичким авантурама и неоколонијализмом Запада, указао је он.

Конфронтација на глобалном и регионалном нивоу се може ублажити а постојећи изазови неутралисати само уједињеним напорима међународне заједнице, навео је Путин.

Руски председник је истовремено нагласио да земље НАТО настављају да развијају свој војни потенцијал и покушавају да га пребаце и у космос.

Према његовим речима, Сједињене Америчке Државе настоје да преформатирају према себи систем међудржавне сарадње у Азијско-пацифичком региону.

„Западне земље планирају интеграцију снага НАТО са блоком АУКУС“, рекао је Путин.

Извор: РТ