Србија

СРБИЈИ ТОКОМ НОЋИ ПРЕТИ НОВА СУПЕРЋЕЛИЈСКА ОЛУЈА?! Европске државе падају једна за другом, метеоролог поручује: “Нема поштеђених”

Фото: Инстаграм принтскрин

Данас је у Србији током читавог дана сунчано и изразито топло време са температуром и до 38 степени, а Републички хидрометеоролошки завод издао је и упозорење на велику количину падавина и пад температуре.

Најновије упозорење РХМЗ од 20.35

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Током вечери на западу Срема и у Бачкој местимично са кишом и локалним пљусковима са грмљавином“, стоји у упозорењу на сајту РХМЗ.

Како стоји у упозорењу РХМЗ, за викенд се очекује пад температуре, те ће у суботу бити за око 7 степени хладније у односу на данашњи дан.

„За викенд температура у паду: у суботу за око 7 °С и у већини места кретаће се од 25 до 30 °С, осим на крајњем југу где ће и далје бити веома топло, око 34 °С. У неделју у свим пределима свежије, од 23 до 28 °С. Почетком следеће седмице такође ће се задржати свежије време, са дневном температуром испод просека за овај период године.

Такође, у суботу се очекује наоблачење праћено кишом, пљусковима, грмљавином, падом температуре и повремено умереним и јаким северозападним ветром пре подне. На удару непогода биће прво западни и југозападни предели Србије, а тако и запад Војводине, а после подне и увече прошириће се и на остале крајеве.

У другом делу дана очекује се већа количина падавина и то посебно у Банату, деловима Београда, централној Србији, као и на истоку землје где се очекује од 40 до 70 мм за 12 х, локално и више“, стоји у упозорењу РХМЗ.

Метеоролог Иван Ристић је упозорио на тропске ноћи у петак, истакавши да ће то додатно утицати на временске прилике у већим градовима. Али, оно што највише брине јесте долазак јаког циклона из правца Италије, који ће, како је објашњено, довести до екстремних временских појава.

Ристић: Велики проблеми у Италији, Словенији и Хрватској

Метеоролог Ристић је навео да ће ова комбинација погодовати појави обилних падавина, грмљавинским олујама и на копну и на мору.

Он је истакао да ће се земље у региону попут Италије, Словеније и Хрватске суочити са великим проблемима и екстремним временским неприликама, такође ће бити присутне и опасне олује на плажама.

Наведени облаци се очекују да стигну у суботу, те је издато упозорење за суботу поподне и ноћ на суботу и недељу, када ће пасти велика количина кише у Србији.

У неким насељеним местима и до 50 милиметара кише

– Цела Србија ће бити обухваћена овом олујном зоном, тако да нема поштеђених. Ако више од 20 милиметара кише падне у неком насељеном месту, то може довести до поплава по улицама и канализацијама, а одводи ће престати да функционишу. Препоручујемо грађанима да предузму неопходне мере и очисте одводе како би смањили ризик од поплава – упозорио је Ристић пре пар дана.

Чубрило у суботу најавио велико погоршање за 05.08.

Чубрило је у својој детаљној временској прогнози у суботу 30. јула најавио велико погоршање времена у Србији након високих температура, нагласивши да се око 05.08. рачуна на јаче погоршање времена.

Метеоролог је тада рекао да се јаче погоршање очекује 05.08. уз грмљавинске пљускове и временске непогоде које ће прво захватити западне, југозападне и северозападне пределе региона као и северни Јадран и затим ће се ширити даље на исток. У колико заиста дође до секундане циклогенезе негде над северним Јадраном ово погоршање ће се осетније манифестовати и дуж целог Јадрана док ће на копну уследити осетно освежење те би око 07.08. максимуми могло бити од само +14 до +23 степена Целзијуса, стоји у објави.

„До око 09.08. релативно свеже уз повремене пљускове, посебно на истоку региона, док би затим уз стабилизацију уследило и умерено отопљење, али за сада нема сигнала да ће барем до око 14.08. уследти повратак врло високих температура“, навео је метеоролог.

Чубрило је тада навео да је нова суперћелијска олуја могућа у Србији управо 05.08., с обзиром да тада следи ново велико погоршање времена.

„Сумирано, данас пролазне нестабилности, понегде и врло јаке, али се суперћелијске непогоде не очекују“, навео је Чубрило у временској прогнози за суботу 30.07. и потом открио када би појава суперћелијских непогода могла бити могућа:

„Ново, јако, погоршање када ће и оне (суперћелијске непогоде, прим.аут.) бити могуће се очекује око 05.08“, навео је тада метеоролог Марко Чубрило у објави на свом Фејсбук профилу.

Извор: Курир.рс