Србија

МУП ИЗДАО ХИТНО НАРЕЂЕЊЕ: Ово су детаљи упозорења због доласка олује у Србију

Министарство унутрашњих послова интензивно прати кретање временских непогода које су задесиле земље у региону и у складу са тим, као и са прогнозама РХМЗ-а, предузима све неопходне мере у циљу превентивног деловања на заштити од последица обилних падавина, као и заштити становништва и њихове имовине.

Како је саопштено из МУП, вршилац дужности помоћника министра и начелника Сектора за ванредне ситуације МУП Лука Чаушић проследио је налог за предузимање превентивних и оперативних мера, преко свих 27 организационих јединица у Србији, градоначелницима, председницима општина као и начелницима управних округа, а све у циљу спречавања и отклањања последица временских непогода и заштите живота људи, материјалних и културних добара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Обилне су кише у Словенији у петак изазвале опасне поплаве у којима су погинуле најмање три особе.

Подаци Агенције за животну средину (АРСО) показују да је у деловима северне, северозападне и централне Словеније пало више од 100 милиметара кише у року од 24 сата, што је у просечна месечна количина падавина. Невреме у Словенији је најгору ситуацију створило у области Шкофје Локе, у долинама Селца и Пољана које су одсечене од света због поплављених путева.

Због најављеног невремена и обилних киша све оперативне снаге и учесници система Цивилне заштите у Хрватској стављени у високу приправност, а грађани су позвани да на подручјима склоним поплавама буду посебно опрезни.

Водостај Саве од јутрос је порастао за готово 330 центиметара, види се из података које су објавиле Хрватске воде. Сава се излила у Загребу, а врх воденог таласа тек се очекује.

Зоран Ђуроковић, директор Хрватских вода, рекао је за ХРТ како се врхунац поплавног таласа може очекивати после поноћи, према јутарњим сатима.

Извор: Блиц