Свет

ТУЖАН ДАН ЗА АМЕРИКУ

Бивши председник САД Доналд Трамп изјавио је данас, након завршетка саслушања пред судом у Вашингтону, да су оптужбе против њега „прогон политичког противника“.

– Ако не можете да их судски процесуирате, прогоните их – рекао је Трамп обраћајући се медијима на аеродрому у Вашингтону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је оценио да је „ово веома тужан дан за Америку“.

– Ово је веома тужан дан за Америку, а такође је било веома тужно возити се Вашингтоном и видети прљавштину и пропадање. Ово није место које сам напустио – рекао је Трамп.

Трамп се данас изјаснио да није крив по оптужници која га терети за покушаје поништавања резултата председничких избора у САД 2020. године. Како преноси Би-Би-Си, Трампу је пред крај саслушања речено да не сме да комуницира о чињеницама из случаја који се води против њега и мора да одговори на позив суда у Вашингтону. Он је упознат и са “последицама“ уколико прекрши претпретресне услове.

Непоштовање препорука суда може резултирати налогом за хапшење, поништеним условима пуштања, притвором и оптужбама за непоштовање суда.

Савезни судија Тања Чуткан, која ће председавати предмету против Трампа, одредиће датум суђења на следећем саслушању 28. августа, изјавила је судија за прекршаје Моксила Упађаја, и додала да су тужиоци дужни да то учине у року од седам дана пре почетка суђења.

Тужиоци су поручили да неће тражити да Трамп буде у притвору пре почетка суђења. Један од тужилаца је на самом крају саслушања рекао да ће читав случај имати користи од нормалног и брзог суђења, а Трампов адвокат Џон Лауро је одговорио да ће његовом тиму бити потребно време да се припреми и проучи доказе Министарства правде у вези са Трамповим случајем с обзиром на то да влада има временски период од три године да их изнесе.

Он је додао да је једнако важно да, поред брзог суђења, оно буде и поштено и праведно. Специјални тужилац Џек Смит подигао је у уторак нову оптужницу против Трампа, која се састоји из четири тачке у којима се бивши председник оптужује за превару САД, заверу ради ометања службеног поступка (преноса власти), ометање и покушај ометања службеног поступка, као и за кршење права загарантованих законима и Уставом САД.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс

Ознаке