Свет

„НИГЕР ЈЕ САМО ПОЧЕТАК, ЕВО ГДЕ ЋЕ СЕ ЛОМИТИ СВЕТСКИ ПОРЕДАК!“

Француска је почела да евакуише стотине својих и држављана ЕУ из Нигера, неколико дана након што је војна хунта збацила председника Мохамеда Базума и преузела власт у тој земљи.

Док се Европљани евакуишу из Нигера, Буркина Фасо и Мали изразили су подршку земљи у којој је недавно извршен војни пуч и свргнут председник, уз поруку другим земљама да ће се умешати у случају да неко покуша војну интервенцију у Нигеру. Европска унија и САД осудиле су свргавање Базума, изабраног 2021. године, и затражиле да се он врати на власт.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да ли је Африка место коначног обрачуна великих сила данас открио је професор доктор Дејан Милетић, из Центра за проучавање глобализације, у емисији Пулс Србије.

– Да ли ће бити крај у Нигеру? Ту не може да буде крај. То је једна од тачака која се активирала. Азија ће вероватно бити одлучујућа тачка, ту ће се ломити светски поредак – рекао је Милетић.

Професор Милетић указује на могући трошак и изазове за Европу уколико се буде ангажовала у борби на афричком фронту, јер то може представљати превелико оптерећење за економију Европе.

– Све до сада што је Европа урадила у Украјини је исрпљујуће за њу. Сада се отвара још један фронт који је можда још важнији. Мислим да је борба на афричком фронту трошак који Европа тешко може да приушти, а да не буде тешких потреса економских. Тешко да Европа има те ресурсе да бије битке на више фронтова. Она није могла да се усагласи око заједничке војске и одбране. Мислим да ће се многи покајати што је уопште дозвољено да се отвори жариште у Европи – рекао је Милетић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс