Свет

УКРАЈИНЦИ ТВРДЕ: Све је лаж? Руси „пуцају по шавовима“ – губици су катастрофални

Иако су руски званичници с поносом говорили о најсавременијимм руским тенковима на Московском безбедносном форуму, стварност је мало другачија.

Из највеће фабрике тенкова на свету “Уралвагонзавод” поручују да настављају да раде на модернизацији тенкова Т-72, Т-80 и Т-90, поготово у светлу развоја специјалне војне операције у Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Москва је на изложби одржаној претходног викенда показала и свој “понос” – Т-90 И Т-14 армата, с којима планира да парира маси западњачког оклопног оружја послатог у Украјину.

“Производња оклопних возила се учетворостручила од када је почела специјална операција”, рекао је Владимир Артјаков, заменик ЦЕПО руског конгломерата “Rostec”.

И све би то изгледало сјајно да не постоје и друге информације које говоре о томе да је руски војно-индустријски комплекс пред пуцањем јер не постиже да испуни све потребе руских оружаних снага.

Како пак преноси портал Inews.co.uk, разлог за то су заправо катастрофални губици руских снага у Украјини.

Истражиоци отвореног извора “Осинт” тврде да су визуелно потврдили више од 2.000 губитака руских тенкова у Украјини, по просеку више од 100 месечно.

Такође наводе да су руски губици достигли врхунац у првим недељама рата када су колоне сагорелих оклопних возила била покрај пута за Кијев. А ти губици, као уосталом и у људству и другој опреми, наставили су да буду велики све до данас, а од почетка рата прошло је 18 месеци.

Руски званичници су изразили уверење да домаћа индустрија може да попуни “празнине”.

“Само ове године ћемо направити 1.500 тенкова“, рекао је бивши председник Дмитриј Медведев у марту када је најавио планове за повећање производње.

Али мало ко верује у то.

Истрага независног руског издања Нова газета известила је о производном капацитету Уралвагонзавода од 200–250 тенкова годишње, позивајући се на изворе у фабрици и додајући да само још једна мала фабрика у Сибиру тенкове.

Извор: Б92