Свет

ВАГНЕР ГРУПА ДОБИЛА ЗАХТЕВ: „Помозите“

Војна хунта Нигера затражила је помоћ од руске плаћеничке групе Вагнер, тврди аналитичар Васим Наср.

Како наводи, ово је уследило уочи истека рока за ослобађање свргнутог председника Нигера Мохамеда Базума и могуће војне интервенције западноафричког регионалног блока (ЕЦОВАС) у случају да се то не догоди.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Захтев Вагнеру је упућен током посете једног од лидера војне хунте, генерала Салифуа Модија суседном Малију, рекао је за Асошијетед прес Васим Наср, новинар и виши научни сарадник Центра Суфан, независног непрофитног центра за истраживање, анализу и стратешки дијалог о глобалној безбедности.

Према његовим речима, ову информацију прва је пренела француска ТВ мрежа Франс 24, а потврдила су је три извора из Малија и један француски дипломата.

„Потребан им је (Вагнер) да би им гарантовао опстанак на власти“, рекао је Наср и додао да у Вагнеру разматрају захтев војне хунте Нигера.

Један западни војни званичник, који је захтевао анонимност, потврдио је за АП да му је познато да је хунта затражила помоћ од Вагнера током посете генерала Салифуа Модија Малију.

Министри одбране земаља чланица ЕЦОВАС су у петак финализирали план интервенције и позвали војне команданте да припреме ресурсе након што посредничком тиму који је у четвртак послат у Нигер није било дозвољено да уђе у престоницу Нијамеј и састане се са вођом хунте генералом Абдурахманом Тијанијем.

Након посете Малију, генерал Салифу Моди је упозорио на војну интервенцију, обећавајући да ће Нигер учинити све што је потребно да не постане „нова Либија“, известила је у петак државна телевизија Нигера.

Извор: Танјуг