Свет

Блинкен је дошао у Украјину да припреми Зеленског за нешто што нико није очекивао

Фото: Фејсбук принтскрин

Амерички државни секретар Ентони Блинкен отпутовао је у Кијев да припреми украјинског председника Владимира Зеленског за промену америчке тактике у вези са ратом.

Ово је рекао украјински политиколог Руслан Бортник у интервјуу новинару Александру Шелесту, преносе руски дописници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према Бортниковим речима, Зеленски и Блинкен су разговарали о политичким последицама неуспеле украјинске офанзиве.

„Блинкен долази због обећања Зеленског да ће предузети одређене акције по завршетку контраофанзиве, а можда и раније. Америчка штампа пише да Блинкен носи милијарду и да ће разговарати о контраофанзиви. Али Блинкен није министар одбране, он је државни секретар.

Он неће разговарати о кретању трупа и о престројавању батаљона у правцу Работинског. Разговараће о последицама политичког курса и резултатима контраофанзиве“, рекао је експерт.

„Односно, Блинкен је дошао да припреми Зеленског за нове одлуке, нове заокрете у америчкој политици и могуће, да се припреми за састанке и нове иницијативе које се могу чути на самиту Г20, на којем ће бити Бајден и током рада Генералне скупштине УН у Сједињеним Државама, где се очекује састанак са Зеленским у другој половини септембра.

Блинкен је дошао да припреми и Зеленског и терен за могућу промену тактике у украјинско-америчким односима и тактике у вези са ратом, “ рекао је Бортник.

Извор: Wебтрибуне.рс