Србија

ХИТНО ОБРАЋАЊЕ АНЕ БРНАБИЋ: Србија уводи ковид сертификате, без њих нећете моћи у ноћне клубове, угоститељске објекте, ево где још

Технички проблеми приликом обраћања председнице Владе Србије

Кризни штаб за борбу против корона вируса разматрао је на данашњој седници актуелну епидемиолошку ситуацију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након седнице јавности се обраћа премијерка и председница Кризног штаба Ана Брнабић која је нагласила да нема нових епидемиолошких мера већ строже контроле постојећих и најавила увођење ковид пропусница.

Брнабић је на почетку обраћања – упркос техничким проблемима са микрофоном – рекла да је највећи проблем тренутно недовољни проценат вакцинисаних грађана и нагласила да је добра вест да нам је хоспитализација значајније нижа него што је била у претходном периоду.

– Доста смо разговарали о новим мерама. За мене нема двојбе и сумње да је држава свој посао урадила. Држава је свој посао урадила на најбољи начин. Кризни штаб такође. И то много боље од многих држава у Европи и свету – навела је Брнабић и нагласила да су отворене три најмодерније ковид болнице.

Имаћемо ускоро и две фабрике вакцина, а према њеним речима стиже и пета вакцина против короне.

– Нисмо друштво малоумних па да морамо да успављујемо човека по човека да их вакцинишемо. Пропустили смо једну шансу да живимо нормално. Хајде да не пропустимо и другу. То су мере. Вакцинишите се, људи! Толико смо живота изгубили. Не постоји ништа више што држава може да уради. Прва вакцина, трећа вакцина, вакцинисање младих и то младих од 12 до 30 година старости, то су мере. Родитељи, вакцинишите своју децу – рекла је Брнабић.

Премијерка је подсетила на мере које су на снази, али које се махом не поштују.

– За окупљање више од 500 људи морате да питате кризни штаб који даје дозволу. Опустили смо се сви. Сада ће инспекције мало више да раде на терену. Од јутрос је почела контрола ношења маски у јавном превозу и тржним центрима. После тога почињу рестриктивне мере – навела је Брнабић.

Стижу ковид сертификати

Председница Владе Србије је рекла да ће за неколико дана бити донета одлука о увођењу ковид сертификата.

– Донели смо одлуку да се све службе у наредних седам дана припремају за увођење ковид сертификата. Свакако нећемо да их уводимо за малопродајне објекте, не можете да тражите некоме доказ да је вакцинисан да би купио храну, то би било противуставно – рекла је Брнабић и додала да ће се сертификати прво користити за одлазак у угоститељске објекте и ноћне клубове односно за сва места где није неопходно да се борави.

Премијерка је нагласила да су деца најбезбеднија у школама и да то показују све светске препоруке.

– Циљ је да деца што је дуже могуће иду у школу – рекла је Брнабић.

Председница Владе Србије осврнула се и на могућност увођења обавезне вакцинације против короне за здравствене раднике.

– Могу само да их молим да се вакцинишу. Хоћете да отпустимо 50 одсто здравствених радника који се нису вакцинисали против хепатитиса Б? Хоћете да отпустимо 30 одсто медицинских радника који се нису вакцинисали против короне? И шта ћемо онда да радимо? Ко ће да лечи људе – упитала је Брнабић.

Седница Кризног штаба је иначе одржана услед неповољне епидемиолошке ситуације. Од почетка месеца број оболелих од ковида свакодневно вртоглаво расте, а данас је поново било скоро 6.000 новозаражених.

Извор: Курир.рс