Свет

ГОРИ УКРАЈИНСКИ МИГ-29! Руси га спржили „хируршки“ прецизно, са више од 80 километара (ВИДЕО)

Током контраофанзиве Кијева, Москва наставља да распоређује различите модификације дронова у зони специјалне војне операције.

Лансирана са удаљености веће од 80 километара (49 миља) у позадини руских одбрамбених положаја, беспилотна летелица (УАВ) ласцет је успешно гађала и погодила борбени авион МиГ-29 Оружаних снага Украјине (УАФ) стациониран на аеродрому, погодивши директно у кокпит.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Користио је нове најсавременије системе лутајуће муниције, рекао је за Спутњик обавештен извор.

„Зла аеро је недавно представио низ револуционарних надоградњи за лансетове хардверске и софтверске системе. Ова унапређења омогућавају флексибилно распоређивање камиказа дронова чак и у ситуацијама када циљеви нису директно видљиви. Одвојено, коришћена су и нова решења везана за дизајн“, рекао је извор.

Према извору, извиђачко-ударни комплекс лансет се трансформисао у моћну „дугу руку на фронту“, која служи Оружаним снагама Русије у зонама специјалних војних операција.

Беспилотне летелице лансет, прилагођене и за војну и за цивилну примену, развила је Зала аеро, подружница Концерна Калашњиков који се налази у Ижевску, у Русији. Са дометом лета до 70 километара, они нуде време издржљивости од приближно једног сата. Ове најсавременије беспилотне летелице су у стању да носе терет оружја у распону од три до пет килограма, што их чини огромном снагом.

Беспилотне летелице лансет су лако препознатљиве по својим крилима у облику слова КС. Ови дронови су доступни у различитим моделима, од којих је један изделије-51, опремљен великим крилом у облику слова КС и малим задњим стабилизаторским крилом у облику слова КС. Друга конфигурација, изделије-52, има два сета мањих крила у облику слова КС и способна је да изведе скоро вертикално зарон.

У зони специјалне операције, ове беспилотне летелице су посебно дизајниране да гађају низ војних средстава као што су хаубице УАФ-а, системи противваздушне одбране, радари, вишеструки ракетни системи, као и командна и осматрачница и конгрегације трупа.

Извор: Б92