Регион

ХАОС НА ХРВАТСКОЈ ГРАНИЦИ: Мигранти запуцали на специјалце! Тражи се слање војске

Дошло је до пуцњаве на хрватској граници.

Специјалци који дежурају на граници с БиХ на подручју Карловачке жупаније пријавили су својим надлежнима да је из групе миграната коју су јуче у поподневним часовима вратили у Босну и Херцеговину према њима пуцано из ватреног оружја, дознају медији из поузданог извора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прва пријава у карловачку полицијску управу дошла је око 15.40 сати, а у њој су припадници СЈП Осијек пријавили да су одвратили скупину миграната у пограничном месту Корански Луг на подручју Цетинграда, села које се налази на самој граници с БиХ, те је у непосредној близини Боговоље, села који је прошли тједан посјетио министар унутарњих послова Давор Божиновић.

Уједно, то је почетна тачка мигрантске руте кроз Хрватску, а с друге стране границе налази се место Штурлић те Хаџин Поток између Велике Кладуше и Бихаћа, који се мигрантима чини најбољом локацијом за илегалне улазе у Републику Хрватску.

Јесу ли према њима запуцали мигранти, можда кријумчар или неко трећи, за сада није познато, али би могло бити ускоро, јер полиције двају држава истражују случај.

Осјечки специјалци наводе да је пуцањ стигао након што је група одвраћених миграната кренула у БиХ од саме црте разграничења две државе. Сам чин нису видели, али су зачули пуцањ из ватреног оружја, а затим и звук зрна које је погодило грану у крошњи на хрватској страни, у непосредној близини хрватских полицајаца на хрватској страни границе.

Хрватска полиција је око 15 минута касније о догађају известила шефа смене Граничног прелаза Велика Кладуша, те је том приликом договорено да босанска полиција пошаље расположиве патроле у Хаџин Поток и околна места. За сада нису познати резултати њихове акције.

Но, након овога догађаја јуче, истог поподнева и сплитски специјалци, који такође дежурају на том терену, су пријавили да су чули још два пуцња на БиХ страни границе, но за разлику од својих колега из Осијека, кажу да није било назнака да би пуцњеви били усмерени према њима.

Подсетимо, успркос појачаном приливу миграната од почетка године и неколико десетина хиљада људи који су илегално ушли у Хрватску, није до сада забележен ниједан прекршај или кривично дело за које би они били осумњичени.

Долазило је до препирки и сукоба међу самим мигрантским скупинама, али није забелжено да би били агресивни према локалном становништву или полицији, а поготово не да би користили ватрено оружје. Више ће се знати након интензивне полицијске истраге која је у току.

МОСТ: Војску на границе

О овој ситуацији се огласила и коалиција Мост, која тражи слање војске на границе.

„Војску на границе. Доста је политика које подржавају илегалне, масовне миграције! Што на оружани напад на хрватску полицију кажу мигрантољупци из Можемо и млитавци из ХДЗ-а на даљински из Брисела? Време је за политику која бескомпромисно штити сигурност грађана“, кажу из Моста.

Извор: Јутарњи лист