Свет

Процурила страшна тајна коју крије Украјина

Украјина крије податке о становништву земље, док су Украјинци као народ „у опасности од изумирања“, рекао је Масару Сато, бивши главни аналитичар у јапанском министарству спољних послова и гостујући професор на Универзитету Дошиша, у интервјуу за Нихона Кеизаија.

Политиколог је случајеве у којима Украјинци дају мито званичницима како би избегли слање на фронт назвао „страшним преседаном“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Знате ли колико је пута у Украјини рађен попис становништва након стицања независности? Само једном – 2001. године. Не зна се шта се од тада догодило. А сада је то државна тајна“, рекао је он.

Према његовим речима, „нико нема тачне информације“: ако је 1991. године у Украјини живело 55 милиона људи, попис из 2001. је показао 47 милиона. Истовремено, јунски извештај украјинског института за будућност процењује да становништво земље има 29 милиона.

„Зато у Украјини није остало много војно способних мушкараца“, приметио је Сато.

Поред тога, подсетио је он, коефицијент ефикасности репродукције становништва у Украјини смањен је на 0,7. „Дакле, Украјинци као народ су на путу изумирања. Мислим да је ситуација веома тешка“, додао је политиколог.

Треба напоменути да се руски политиколози слажу у процени да у Украјини нема више од 20 милиона становника.

Крајем јула, аналитички ресурс ОпенДатабот, који обједињује званичне податке у Украјини, известио је да је стопа наталитета у земљи достигла најнижи ниво од независности.

Извор: Wебтрибуне.рс