Свет

ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ У ЊУЈОРКУ: Издато хитно упозорење (ВИДЕО)

Снажна кишна олуја запљуснула је у петак градско подручје Њујорка, услед чега су поплављене улице и путеви, затворени делови градског система метроа и одложени летови на аеродром „ЛаГуардиа“.

– У појединим областима током ноћи пало је до 13 центиметара кише, а током дана се очекивало чак 18 центиметара више – рекла је гувернерка Њујорка Кети Хочул данас ујутру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

До поднева, иако је дошло до смиривања ситуације, градоначелник Ерик Адамс је позвао људе да остану код куће ако је могуће.

– Није готово и не желим да ове празнине, када нема јаке кише, покажу да је готово, јер није – рекао је он на брифингу за новинаре. Он и Хочул су прогласили ванредно стање.

Нема пријављених смртних случајева

До поднева нису пријављени смртни случајеви или критично повређени у олуји, саопштили су градски званичници. Међутим, становници су се борили да прођу кроз преплављену метрополу.

Саобраћај је стао, док је вода дошла изнад гума аутомобила, услед чега је доста возача напустило своје возило. Присила Фонталио је рекла да је била заглављена у свом аутомобилу, који је био на делу аутопута који није био поплављен, али да је остала заглављена скоро три сата у колони.

– Никад у животу нисам видела овако нешто – рекла је.

Како је киша успорила, становници Бруклина су изашли из својих домова како би испитали штету и започели процес исушивања воде која је стигла до врха многих подрумских врата. Неки су поставили гајбе у воду како би могли да пређу на другу страну, док је у неким улицама вода до појаса.

Средњошколац Малачи Кларк зурио је у поплављену раскрсницу, несигуран како да настави док је покушавао да се врати кући у бруклински кварт Бедфорд-Стајвесант. Покушао је да ухвати аутобус, па воз, али безуспешно.

– Када олуја заустави аутобусе, знаш да је лоше – рекао је.

Многе школе у Бруклину су евакуисане и затворене док се штете не санирају. На другим местима, фотографије и видео објављени на друштвеним мрежама показују како се вода слива у станице метроа и подруме.

Доминик Рамуни, метеоролог у Националној метеоролошкој служби у Њујорку, рекао је телефоном да је киша у петак настала због обалне олује, са ниским притиском на источној обали који долази са Атланског океана.

– Ово ће бити један од највлажнијих дана у овој години – рекао је он.

Незапамћен потоп однео животе пре само три месеца

Практично свака линија метроа била је барем делимично обустављена, преусмерена или са закашњењима, док су неке линије метроа биле су обустављене.

Летови са локалног аеродрома накратко су обустављени, а затим одложени због воде у зони за точење горива на аеродрому. Поплаве су такође довеле до затварања једног од три аеродромска терминала.

Градови у околини Њујорка такође су доживели поплаве, укључујући Хобокен у Њу Џерсију.

Потоп је уследио мање од три месеца након што је олуја изазвала смртоносне поплаве у долини реке Хадсон у Њујорку и оставила главни град Вермонта, Монпеље, потопљеним. Пре нешто више од две године, услед урагана Ида, пала је рекордна кишу на североисток и убила најмање 13 људи у Њујорку, од којих је већина била у поплављеним подрумским становима.

Укупно је умрло 50 људи од Вирџиније до Конектиката.

„Морају да се навикавају због климатских промена“

Званичници града Њујорка рекли су да су примили извештаје о шест подрумских станова који су поплављени, али да су сви станари безбедно изашли. Хочул је замолила становнике да евакуишу своје домове ако вода почне да расте.

– Људи то морају да схвате изузетно озбиљно – рекла је гувернерка.

Хочул је упозорила Њујорчане у четвртак увече на прогнозу која предвиђа 5-7,5 центиметара кише, са могућим 13 центиметара или више на неким местима.

– Предвиђамо, упозоравамо, припремамо се. Али онда када падне и имате 5 центиметара у последњих 12 сати — 3 у последњем сату јутрос — то је вага са којом нисмо навикли да се носимо – рекла је Хочул медијима у петак и додала „да Њујорчани морају да се навикну на ово због климатских промена“.

Како се планета загрева, олује се формирају у топлијој атмосфери, чинећи екстремне падавине учесталијим, према атмосферским научницима.

Извор: Курир.рс/АП