Свет

ПУТИН БРУТАЛНО ЗАПРЕТИО ВРИТАНИЈИ: Да ли ви разумете с чиме се играте? Да ли ви провоцирате наш одговор?

Русија ће уложити званичан дипломатски протест Британији због тврдњи Путина да је Уједињено Краљевство обучавало украјински ударни одред за напад у Русији.

Током говора на економском форуму у Владивостоку Путин је рекао да је његова служба безбедности ФСБ испитивала украјински тим који је деловао у Русији. “Испоставило се да је то била диверзантска група украјинских специјалних служби”, рекао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Испитивање је показало да су добили задатак да оштете једну од наших нуклеарних станица експлозијом далековода… да оштете рад електране. И ово није први покушај“, тврдио је он.

Затим је навео: “Током испитивања признали су да су обучени под надзором британских инструктора.”

“Да ли они разумеју с чиме се играју или не? Да ли они провоцирају наш одговор на украјинским нуклеарним локацијама, нуклеарним станицама или шта?”, рекао је, а затим је додао: “Да ли британско руководство, или премијер зна чиме се њихове специјалне службе баве у Украјини? Или уопште немају појма? Претпостављам да је и ово могуће. Претпостављам да је могуће да британске специјалне службе делују по наређењу Американаца. У сваком случају, знамо крајњег корисника.”

Затим је рекао да зна да ће после тих његових речи бити урлања попут “ово су претње”, “нуклеарне уцене” и тако даље.

Путин, који је био шпијун КГБ-а у Хладном рату, публици на форуму је рекао и да их уверева да је све што је рекао истина. „Уверавам вас да је ово потпуна, чиста истина“, рекао је.

“Дакле, ови момци нам то говоре током испитивања. Знам да неки могу да кажу ‘све ће рећи под претњом пиштољем’. Ово није истина. А руководство британских специјалних служби зна да говорим истину. Али нисам сигуран да руководство Велике Британије разуме шта се дешава”, навео је Путин.

Путин није, међутим, прецизирао који је огранак британских специјалних служби обучавао украјински диверзантски тим.

Затим се огласила портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова, која је навела да ће Москва поново упутити формални дипломатски протест Лондону због навода које је изнео Путин, пренео је Дејли мејл.

Извор: Дејли мејл/Б92