Русија

ПУТИН ЈЕ ПОБЕДИО

У Русији су одржани регионални и општински избори, резултати показују снажну подршку руском председнику Владимиру Путину и његовој партији Јединствена Русија.

Међу поново изабранима је и градоначелник Москве Сергеј Собјанин, близак Путинов савезник, који је освојио више од 75 одсто гласова, пренео је Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Партија Јединствена Русија победила је на изборима у четири украјинска региона која је Русија припојила прошле године после референдума – Доњецкој и Луганској Народној Републици (ДНР и ЛРН), Херсонској и Запорошкој области, показују подаци локалних изборних комисија, пренеле су РИА Новости.

На основу 100 одсто пребројаних гласова у Херсонској области, Јединствена Русија победила је са великом разликом на изборима за скупштину те области, изјавила је председница регионалне изборне комисије Марина Захарова.т

Према њеним речима, на изборима је учествовало 65,36 одсто бирача у Херсонској области, а Јединствена Русија је освојила 74,86 одсто гласова, Комунистичка партија Руске Федерације 10,56 одсто, док је Либерално-демократској партији Русије (ЛДПР) припало 8,27 одсто гласова, а партији Праведна Русија – За истину 5,03 одсто.

Јединствена Русија је на основу тога освојила 28 мандата, Комунистичка партија Руске Федерације четири , ЛДПР три, а један мандат припао је партији Праведна Русија – Патриоте – За истину.

Централна изборна комисија је саопштила да је у ЛНР Јединствена Русија освојила 74,63 одсто гласова након обраде 100 одсто гласачких листића.

ЛДПР је добила 9,87 одсто, Комунистичка партија Руске Федерације 7,50 одсто, партија Праведна Русија – Патриоте – За истину 5,56 одсто, а странка Нови људи 1,46 одсто.

Према речима заменице председника изборне комисије Маријане Сумске, Јединствена Русија добила је 39 од 50 посланичких мандата у Народном већу ЛНР.

Сумска је рекла да је лугански регионални огранак политичке партије ЛДПР добио пет мандата, партија Праведна Русија – Патриоте – За истину два мандата, а Комунистичка партија Руске Федерације четири мандата.

У Запорошкој области Јединствена Русија добила је 83,01 одсто гласова на основу резултата обраде 100 одсто гласачких листића, саопштила је регионална изборна комисија
ЛДПР је добио 5,82 одсто, странка Праведна Русија – За истину 5,13 одсто, а Комунистичка партија Руске Федерације 5,02 одсто.

Према подацима изборне комисије ДПР, Јединствена Русија је на изборима освојила 75,69 одсто гласова.

ЛДПР је добио 6,98 одсто, а Комунистичка партија Руске Федерације 5,52 одсто.

Бирачи су дали 5,11 одсто гласова Праведној Русији, а 5,41 одсто странци Нови људи.

Први пут су се по руском законодавству одржали избори у Доњецкој и Луганској Народној Републици, Херсонској и Запорошкој области.

У ДПР и ЛНР бирали су се посланици народних савета, у Херсонској области регионална Дума, а у Запорошкој области – законодавна скупштина.

Извор: Танјуг

Ознаке