Спорт

„Путин мора да их заустави, нема назад“

Историчар Срђа Трифковић сматра да председник Русије Владимир Путин мора да схвати шта би се десило ако би рат нагло престао.

Он мора да разуме да би ризик од отвореног прекида ватре у корејском стилу у Украјини био далеко већи ризик за безбедност и глобални положај Русије него ризик од домаћег незадовољства које би проистекао из озбиљне мобилизације за решавање озбиљне претње

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„За Русију је императив да спречи појаву трајно непријатељске Украјине, бандеристичке по духу и реваншистичкох намера, на њеним југозападним границама — чак и ако се те границе помере стотину миља ка западу. С друге стране, за САД је императив да избегну ескалацију сада када дуго најављивана украјинска контраофанзива пропада, посебно ако Руси скупе снагу да направе сопствени велики напредак. Као што је бивши саветник Пентагона пуковник Даглас Мекгрегор упозорио прошлог маја, прави ризик је да ће „будале у Вашингтону причати о директној интервенцији“.

У америчком је интересу да се тај ризик избегне без обзира на ток рата, јер од његовог исхода не зависе ни безбедност ни просперитет Сједињених Држава – написао је Срђа Трифковић за Цхроницлес.

За НАТО, предвођен САД, експанзија на исток је била, и још увек јесте, опциона стратегија без рационалног утемељења у безбедносним потребама алијансе, објаснио је он.

„За Русију је спречавање такве експанзије – посебно на њено југозападно крило, између Карпата на западу и Азовског мора на истоку – егзистенцијално питање“, наводи професор.

Извор: Новости