Русија

ПУТИНУ ЈОШ ЈЕДАН САВЕЗНИК ОКРЕЋЕ ЛЕЂА? Председник Русије бесан: Па зар он?

Путин би могао да има проблема са Кадировим, а то значи и потенцијалне проблеме са попуњавањем руских борбених редова у рату у Украјини, закључак је низа страних медија након најновијих информација према којима је бивши велики савезник руског председника, чеченски лидер, отворено пркоси Кремљу, пише Јутарњи лист.

Наиме, према писању страних медија, Кадиров се противио наводима у новим уџбеницима који су стигли из Москве за коришћење у чеченским школама, према којима је Стаљин током Другог светског рата депортовао Чечене и друге руске мањине са Кавказа јер су сарађивали са нацистима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У уџбеницима за руске школарце се наводи да су депортовани као колаборационисти, иако историчари тврде да су „неке групе у региону“ подржавале нацистичку Немачку, али нису биле бројне и нису биле утицајне. Аутори уџбеника барем признају да су присилне депортације биле неправедне, али такав школски материјал разбеснео је Кадирова.

Аутор књиге је бивши руски министар културе Владимир Медински, Путинов помоћник, а у садржају у коме се помиње наводно је умео и руски председник, наводи Њујорк тајмс.

Под насловом „Помагачи и окупатори“, књига описује како је сарадња са нацистима била разлог зашто је совјетски вођа Стаљин 1943. и 1944. депортовао око 600.000 Чечена, Ингуша, Балкарца и Карачајеваца у Сибир и Централну Азију. Хиљаде прогнаника умрло је на путу или по доласку у Сибир.

Према писању Тајмса, Кадиров је наредио да се заплене примерци књиге, а извор информација био је Магомед Даудов, председник чеченског парламента. Даудов је касније обрисао објаву на Инстаграму.

Али Тоторкулов, председник Руског конгреса народа Кавказа, рекао је да ће његова организација покушати да забрани уџбеник. Иначе, ово је материјал за 16-годишњаке.

Кадиров је раније изазвао праву буру када је објавио снимак премлаћивања на којем, како је сам навео, његов најмлађи син, петнаестогодишњак, бије младог Украјинца због спаљивања Курана. Како се наводи у образложењу, Кадиров син туче 19-годишњег Никиту Журавела, који је у мају ухапшен због паљења књиге испред џамије у Волгограду. Журавел је ухапшен и превезен у претежно муслиманску Чеченију да му се тамо суди.

После објављивања тог снимка из Русије су се чуле осуде. Представник Думе Јевгениј Попов изјавио је да постоји суд за кажњавање младића. Исто је рекао и Владислав Даванков, потпредседник Думе.

Међутим, Кадиров је последња особа која би видела било шта лоше у томе да туче младића. Наиме, његов син Адам се већ дуже време бави борилачким спортовима, а бољи познаваоци истичу да за младића не важе иста правила као за друге, укључујући и спортски кодекс понашања.

Извор: Информер