Свет

РУСИ СПРЖИЛИ ЈОШ ЈЕДАН ТЕНК ПУН НЕМАЧКИХ ВОЈНИКА: Ово се дешава

Западне земље су у Украјини распоредиле не само специјалне снаге и помоћно особље, већ и војнике из редовних јединица.

Према „Милитарy Wатцх-у“, било је извештаја од стране руске обавештајне службе о уништењу тенка „Леопард“, са посадом коју су чинили војници „Бундесвера“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Појавиле су се информације, да је руска извиђачка група заробила посаду тог тенка која је говорила немачки, у региону Запорожја.

У извештају руским државним медијима, вођа групе је изјавио: „Када смо зауставили њихову следећу офанзиву и уништили „Леопард“, кренули смо према изгорелој техници у нади да пронађемо преживелог члана посаде. Открили смо да је командир тенка тешко повређен, док су остали погинули. Кад се пробудио и видео нас, почео је викати „ницхт сцхиессен“ (не пуцајте).“

Руски војник је још приметио, да је немачки командир неколико пута рекао да он није плаћеник, већ члан „Бундесвера“, и да су он и остатак посаде из исте јединице немачке војске“. Он је додао, да је немачки војник именовао своју бригаду и њену локацију.

Како портал примећује, нашироко се извештавало да у борбама у Украјини учествују борци из целог западног света, а слање активног особља, како је тврдио немачки тенкист, такође не би било нешто без преседана.

Западне земље су у великој мери распоређивале не само специјалне снаге и помоћно особље за обављање функција као што су команда, контрола и логистика, већ су распоредиле и редовне борце на линијама фронта.

Један од најистакнутијих примера било је распоређивање британских краљевских маринаца у борбе на фронту од априла 2022. године – то су руски извори извештавали неколико месеци, пре него што је то потврдио генерал маринаца у децембру те године.

Дуго се претпостављало да западно особље, било да су војници по уговору или активно војно особље, управља софистициранијом опремом која је пребачена у Украјину. Упечатљив пример за то су ракетне батерије Патриот, које су испоручене за краће време него што би било потребно за обуку украјинских оператера.

Како публикација закључује, остаје нејасно да ли је заробљени немачки тенкиста заиста војник Бундесвера, како и сам тврди, јер би му то дало право на бољи третман у заточеништву од плаћеника по уговору.

Међутим, извештаји да леопардима који се испоручују Украјини управљају немачке трупе, вероватно ће само ојачати руску подршку ратним напорима, пошто је „Леопард“ наследник тенкова „Пантер“ и „Тигар“ из Другог светског рата, у којима је Немачка предводила европску коалицију да изврши инвазију на Совјетски Савез.

Извор: Wебтрибуне.рс