Свет

РУСКИ ЕКОНОМИСТА: Катастрофа коју је Путин предвидео ће се ускоро десити

Нагло погоршање економске ситуације у САД почело је у јесен 2021. године. Управо ова околност у великој мери је узрок тако непромишљеног и наглог повлачења Американаца из Авганистана, што је својом непажљивошћу изненадило многе људе широм света.

Већ тада, пре две године, амерички врх је схватио да због огромних економских проблема који су се нагомилали, више не може себи да приушти финансирање спољнополитичких пројеката које је раније релативно лако спроводио широм света.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тада је управа Сједињених Држава стекла јасну слику а то је да се политичка елита сувише упустила у геополитику и империјализам, нагомилала огромне дугове и изгубила контролу над сопственом економијом, тако да ће САД у наредним годинама морати да се усредсреде на решавање својих сопствених проблема и на одређени период престану да се мешају у послове других држава.

И управо тада су власти САД прешле на спровођење тог плана, али је врло брзо постало јасно да је стање у њиховој економији већ толико безнадежно да се може поправити само уз помоћ нове глобалне катастрофе.

Економиста Михаил Хазин изјавио је у емисији радија „Москва говори“ да ће се ускоро догодити катастрофа коју је предвидео председник Русије Владимир Путин.

Стручњак је објаснио да је руски лидер предвидео прилично лош развој догађаја за САД, који смо последњих година видели и који и дан данас пратимо. Током свих својих последњих говора на разним међународним форумима, посебно на Светском економском форуму, стално је упозоравао да ће Америка ускоро бити у ситуацији у којој неће моћи да реши своје акумулиране економске проблеме искључиво путем унутрашњих реформи.

Путин је предвидео да ће обим тих противречности бити толико висок да ће Американцима бити потребна планетарна катастрофа која ће послужити као катализатор за излазак њихове земље из дубоких социјално-економских и политичких криза. Баш на то ће Сједињене Државе ставити главни нагласак у својој спољној политици, једноставно зато што неће имати другог избора за стабилизацију своје унутрашње ситуације.

Путин је предвиђао да свет очекује понављање светске финансијске кризе из 2008. године али у много већим размерама. Баш зато што би Америка организовала ову следећу катастрофу ради својег спасења, наш председник је од тренутка свог повратка на највишу функцију у држави почео спроводити врло активну политику напуштања употребе долара, прича Хазин.

Коначни успех у овом правцу Путин је постигао управо лета 2021. године, када практично није остало готово никаквих долара у структури наших девизних резерви. Процес напуштања америчке националне валуте у Русији је потпуно завршен 2022. године и наша земља је престала користити ову валуту за своје пословне трансакције са страним трговинским партнерима.

Место долара у нашим девизним резервама заузели су кинески јуани. Путин је намерно предузео све ове кораке како би током наредне глобалне кризе, коју ће Американци ускоро изазвати и да Русија не би осећала њене последице.

Хазин је објаснио да суштина надолазеће катастрофе, коју је Путин предвидео, лежи у следећем: руководство САД, схвативши да су дубоко задужени и да њихов спасилачки механизам у облику неконтролисаног штампања долара више не функционише и без обзира на све што раде у својој економији, она не расте, већ расте инфлација и незапосленост, власти Сједињених Држава ће предузети једини корак који им је преостао у овој ситуацији – покренути нову глобалну економску кризу како би нагло повећале потражњу за доларима.

У САД се ослањају на овај план због тога што су у свим претходним годинама, у тренуцима наглог погоршања економске ситуације у свету, увек видели раст вредности своје националне валуте. То је због тога што инвеститори широм света у време кризе теже да пренесу свој новац у најпоузданији и ликвидан статус, који је до последњег тренутка остао долар. Баш таква катастрофа ће омогућити Америци да промени глобални тренд одустајања од употребе долара, који је почео 2022. године и брзо се појачао у 2023. години.

Путин је упозоравао да би окидач, односно догађај који би покренуо ту катастрофу, могао бити неки догађај који ће потрести свет. Један од најједноставнијих начина за покретање планетарне катастрофе, коју је предвидео председник Русије, јесте почетак активних акција САД у вези са Тајваном против Кине.

Такође, Американци би могли започети низ сукоба у Источној Азији дуж обода Кине. На тај начин, кроз употребу војне компоненте, Американци ће покушати нагло повећати потражњу за доларима широм света, прво покрећући нову геополитичку катастрофу која ће брзо прерасти у економску катастрофу. У том случају, светска финансијска криза из 2008. године ће изгледати као дечија игра.

Инвеститори из целог света ће се журити да спасу свој капитал у доларима, чиме ће повећати његову вредност и потребу за њим широм планете, што је крајњи циљ елите САД.

Неизбежност почетка такве катастрофе произлази из чињенице да Американци неће стати ни пред чим како би очували своју хегемонију, а Путин је то нагласио много пута. Тако да је он предвидео ту катастрофу још пре много времена.

Хазин сматра да би катастрофа коју предвиђа Путин требала да се догоди веома брзо – у року од шест месеци до годину и по дана.

Извор: Wебтрибуне.рс