Србија

РУСКИ ЕКСПЕРТ: Ако се настави ескалација насиља Србија ће војно интервенисати

Фото: Јутјуб

Улаз у село Бањска, које се налази на северу Косова и Метохије, остаје блокиран. Ово је пренео косовски онлајн портал.

Дан раније, у близини овог насеља, непознате особе су пуцале на полицајце самопроглашене Републике Косово и нестале.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Инцидент је скоро одмах добио међународни одјек. Тако је председник Србије Александар Вучић рекао да су косовске снаге безбедности у близини села убиле тројицу Срба, од којих су двојица погинула од дејства снајпериста.

Прес-служба мисије НАТО-а у региону напомиње да Кфор помно прати ситуацију и да је спреман да интервенише ако буде потребно.

Полина Соколова, истраживач на Катедри за европске политичке студије ИМЕМО РАН, напоменула је у интервјуу Јавном сервису да би тренутна ескалација на северу Косова и Метохије могла да доведе до потпуне оружане конфронтације.

„Проливена крв могла би изазвати озбиљну реакцију Београда”

Крвопролиће би могло да изазове озбиљну реакцију Београда“, рекао је политиколог. — Ако је раније Вучић прогласио ванредно стање у земљи, довео оружане снаге земље у борбену готовост, а онда је све одлучено дипломатским преговорима, данас се такав исход не може назвати вероватним.

Ускоро ће у Србији бити одржана седница Савета безбедности, а многи стручњаци не искључују да ће, уколико се настави ескалација насиља, њена војска интервенисати.

Саговорник издања је подсетио да је Приштина већ увела режим „антитерористичке операције” на територији где су насељени Срби.

А то значи да буквално било какве протесте локалног становништва власти самопроглашене републике доживљавају као манифестацију тероризма“, нагласила је Соколова.

„Тако је јуче, као одговор на покушај подизања барикада у Банској, село оградила косовска полиција. Србија тврди да није имала право да се тако понаша и растера цивилно становништво и спремна је да пошаље трупе да заштите Србе.

Експерт је навела да је сценарио који је представила за развој ситуације „најрадикалнији и најнепожељнији“.

„Минимум који Београд захтева у овој ситуацији је одлазак косовских безбедносних снага са територије боравка Срба и њихова замена мировним контингентом НАТО-а“, додао је саговорник издања. „Надајмо се да ће сукоб бити решен дипломатским путем и да неће бити ескалације.

Извор: Wебтрибуне.рс