Србија

ПОЧИЊЕ ХАОС: Приштина тражи санкције – Србија проглашава окупацију Косова?

Фото: Pixabay.com
Фото: Pixabay

Председница лажне државе, Вјора Османи, тражила је од „међународне заједнице“ да уведе санкције Србији због „терористичког напада“ у Бањској, јављају приштински медији.

“Терористичке акције и чинови агресије на северу Косова су оркестрирани и изведени уз подршку структура из Београда.”, каже Османијева.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсећамо, Приштина је под санкцијама ЕУ због Куртијевог непоштовања договора у дијалогу који се води под покровитељством ЕУ, па је сасвим могуће да уследе санкције и Србији.

Обзиром на свесрдну солидарност и подршку Приштини у борби против “српских терориста” која је у последњих 24 сата исказана од стране присутних амбасада у Приштини и европских званичника, првенствено предвођених Великом Британијом и Немачком, увођење санкција Србији се чини неизбежним, али остаје да се види у ком смеру ће се развијати ствари.

Председник Србије, Александар Вучић, на конференцији за медије поводом сукоба у Бањској је рекао да ће српске власти у наредним данима донети велике и озбиљне одлуке по питању Космета и да ће изаћи пред грађане са истим.

Што се тиче политичких инструмената и потеза који су још остали Србији у рукама, то су управо санкције у некој форми за државе које се понашају ван било каквих принципа и норми међународног права, замрзавање процеса европских интеграција, али и проглашење окупације Косова и Метохије.

Посебно је интересантна најављена седница о Космету у Уједињеним Нацијама, где би Србија могла прекинути дијалог у оквиру ЕУ структура због промашених договора и неиспуњавања обавеза од стране Приштине већ дуже од једне деценије, што би био велики пораз за ЕУ, али и што би на прави начин оголило политички јавашлук који траје предуго и који је Србију довео у “предворје рата”.

Било који од ових потеза би појачао позицију питања Космета на светској политичкој сцени и бацио светло на питање поштовања Повеље УН-а, резолуција УН и међународног права, односно, принципа територијалног интегритета и суверенитета.

На овом пољу Србија има изванредно јаке адуте, а мултипликовани су додатно због актуелног питања Украјине које се као политички проблем такође темељи управо на принципу територијалног интегритета и суверенитета.

Да ли ће српске власти под вођством Александра Вучића смоћи снаге да примене бар један од ових инструмената и преокрену курс борбе за Космет у неком другом правцу, остаје да се види.

Извор: Правда.рс